Jourová: Ez még nem a történet vége

Magyarország részéről további lépések szükségesek az uniós támogatások folyósításához.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 18:37
JOUROVÁ, Vera
Strasbourg, 2022. október 19. Vera Jourová, az Európai Bizottságnaka az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke felszólal az európai szélsõjobboldali mozgalmakról tartott vitában az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 19-én. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesli a magyar Országgyűlés által elfogadott igazságügyi reformot Vera Jourová, az Európai Bizottság értékért és átláthatóságért felelős biztosa. Mai sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy még nem teljesült minden feltétel a Magyarországnak megítélt támogatások folyósításához.

 

„Még korai erről beszélni”

Jourová kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a magyar kormánynak az igazságügyi reform kapcsán tanúsított hozzáállása megfelelő, az Európai Bizottság nem fog hozzájárulni a hétéves költségvetésből körülbelül 12,7 milliárd euró feloldásához. Így a közel 22 milliárd eurós hétéves keret, illetve az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alap csak akkor nyílik meg a kormány számára, ha valamennyi feltétel teljesül és az ezt követő bizottsági-tagállami procedúra is lezárul.

A törvényeket elemezzük, azoknak hatályba kell lépniük, és végrehajtási lépéseket is kell tartalmazniuk

– tette hozzá a magyar kormánnyal gyakorta konfrontációt vállaló politikus. „Ez még nem a történet vége” – fogalmazott. Jourová korábban Magyarország békepárti álláspontját is kritizálta, mikor arról beszélt, hogy Magyarországot gyakrabban kell pellengérre állítani, különösen az Oroszországgal és a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt. 

Európai politikusok részéről látható, hogy gyakran szükségtelenül laza korrektséggel bánnak Magyarországgal

– mondta akkor.

A Politico brüsszeli hírportál megjegyzi, az előrelépés ellenére a Bizottság politikai jóváhagyása még néhány hónapig várat magára, és valószínűleg attól függ majd, hogy más kérdésekről, többek között a korrupcióellenes erőfeszítésekről folytatott tárgyalásokon milyen előrelépés történik. Ez egyértelműen ellentmond annak, amit más uniós politikusok hangoztattak az elmúlt időszakban.

Ha az igazságszolgáltatás függetlenségi ügye rendeződik, az a kohéziós programok nagy többségét felszabadítja

– mondta újságíróknak egy héttel ezelőtt Johannes Hahn uniós költségvetési biztos.

A Euronews hírportál szerint Vera Jourová a mai napon kiemelte, hogy a vállalások teljesítésének elemzéséhez az összes dokumentumot meg kell kapnia az Európai Bizottságnak, az első kifizetési kérelemhez pedig mind a 27, a korábbiakban Brüsszel által megállapított mérföldkőnek a végrehajtása kell, melyek közül az igazságügyi reform csak az egyik.

Szóval még túl korai erről beszélni

– összegzett Jourová.

 

A források folyósítása ellen dolgozik a dollárbaloldal

Miközben Magyarország kormánya a brüsszeli feltételek teljesítésén dolgozott, a Gyurcsány házaspár vezette magyarországi dollárbaloldal azért lobbizott, hogy ne kapjuk meg a nekünk jogosan járó forrásokat.

Valójában az unió azt mondta, hogy akkor kaptok pénzt, ha fölszámoljátok a NER-t. Csak ez bele van öltöztetve egy ilyen jogi köntösbe

– mondta korábban Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke a Spirit FM adásában ismerte el: pártja azon dolgozik Brüsszelben, hogy hazánk ne jusson hozzá a jogosan járó uniós forrásokhoz. – Nem kell hazudni, mi voltunk ott! Ez volt a dolgunk – ismerte be Gyurcsány, aki szerint nemcsak Brüsszelben, itthon is támadják Orbán Viktort. 

A DK elnöke korábban azt is közölte: dolgoztak azért, hogy „az Európai Unió olyan feltételeket támasszon, amelyek lebontják, de legalábbis meggyengítik Orbán korrupt, önkényre épülő világát.”

Ezenkívül Molnár Csaba, a DK EP-képviselője is a kormányt okolta, és büszkén vállalta, pártja azon dolgozik Brüsszelben, hogy hazánk ne kapja meg a neki járó EU-s forrásokat.

A célunk egyértelmű: addig ne jöjjön pénz, amíg az nem a magyar emberekhez, önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz kerül. Nekem hazafias kötelezettségem, hogy megakadályozzam, hogy az uniós pénzek Magyarországra érkezvén négy-öt ember zsebében tűnjenek el. Ez hazafias kötelezettségem, aminek mindenáron eleget fogok tenni

– jelentette ki Molnár. Szerinte a hazánknak járó uniós források visszatartása abban a pillanatban meg fog szűnni, amikor a kormány garantálja, hogy ezeket a pénzeket nem lopják el.

 

Borítókép: Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke felszólal az európai szélsőjobboldali mozgalmakról tartott vitában az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 19-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.