Magyarország blokkolhatta az Ukrajnának szánt fegyverek uniós finanszírozását

Sajtóértesülések szerint garanciákat követelünk, hogy a befizetett magyar pénz nem fegyverekre megy.

Magyar Nemzet
2023. 05. 15. 23:11
null
Bahmut, 2023. május 15. Ukrán katonák önjáró tüzérségi jármûvel lõnek az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország blokkolta az újabb, 500 millió eurós részlet kiutalását Ukrajna számára az Európai Békekeretből (EPF) – szúrta ki a VG.hu az ANSA olasz hírügynökség értesülését. 

Úgy tudják, hazánk azért nem hagyta jóvá a kifizetést, mert szeretnénk garanciákat kapni arra, hogy a program a jövőben is megőrzi „globális horizontját”, és nem csak fegyverkezésre szánják.

A VG.hu emlékeztetett rá, hogy a tagállamok külügyminisztereinek tanácsa május ötödikén hagyta jóvá, hogy az Európai Unió tagországai közösen, egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajna számára. Az Európai Békekeret részeként jóváhagyott támogatás lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők ellátását 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet korábbi elemzéséből kiderül, hogy az Európai Békekeretet még 2021-ben hívták életre, azzal a céllal, hogy az EU „konfliktusmegelőző, békeépítő és a nemzetközi biztonságot erősítő” célokat támogasson belőle. A szándék eredetileg elsősorban Afrikára irányult, később azonban az ukrajnai háború kirobbanásával megváltozott. Az eszköz teljes költségvetése 5,7 milliárd euró a 2021–27-ig tartó többéves pénzügyi keret időszakára, amelyet részint Ukrajna támogatására – illetve például a közös uniós kiképző misszió finanszírozására – is felhasználnak. Az összeget a tagállamok közösen rakják össze, tehát Magyarország is kiveszi a részét – a Mandiner.hu szerint kb. 10 millió eurót.

Csakhogy azzal a kikötéssel, hogy ezt az összeget nem az Ukrajnának szánt fegyverbeszerzésre, hanem az EPF más megfogalmazott céljaival összeffüggésben, például a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére, a migrációs nyomás enyhítésére használják fel.

Habár a magyar feltételek világosak, Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti képviselő már felháborodottan követelte, hogy Magyarország minél előbb hagyja el az Európai Uniót, Ukrajnát pedig vegyék fel.

Egyébként a nemzetközi sajtóban már korábban is felmerült, hogy hazánk blokkolta a kifizetéseket hasonló aggályok miatt, akkor azonban sikerült megegyezésre jutni.

Borítókép: Ukrán katonák önjáró tüzérségi jármûvel lõnek az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én.
(Fotó: MTI/AP/LIBKOS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.