Moszkva felmondta az európai fegyverszerződést

A CFE-szerződést még 1990-ben írták alá, ám Oroszország már az ezredfordulón változásokat követelt benne.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 14:16
A kép illusztráció (Fotó: JLK.NEWS / Twitter)
A kép illusztráció (Fotó: JLK.NEWS / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma elfogadta az európai hagyományos fegyveres erőkről (CFE) szóló szerződés felmondásáról szóló törvényjavaslatot – hívta fel a figyelmet a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

– Azzal, hogy Oroszország kilép a szerződésből, teljes mértékben megfelel az ország biztonságának garantálásához fűződő nemzeti érdeknek – mondta Leonyid Szluckij, az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője.

Míg a Duma elnöke, Vjacseszlav Volodin úgy fogalmazott, hogy a szerződés hivatalos felmondásával az orosz állampolgárok érdekeit tartották szem előtt.

Washington és Brüsszel az egypólusú világ kiépítésével és a NATO keleti terjeszkedésével lerombolta a biztonságot garantáló globális rendszert, ám a blokkról kiderült, hogy egy báránybőrbe bújt farkas. Semmi mást nem tett, csak támadott és előrenyomult, szenvedést okozva az embereknek és tönkretéve országokat: Jugoszláviát, Afganisztánt, Líbiát, Irakot és Szíriát

– vélekedett Volodin a politikai és védelmi szövetségről és annak „nyitott ajtók” politikájáról, elfeledkezve többek között arról, hogy Jugoszlávia és Irak esetében az ENSZ Biztonsági Tanács felhatalmazásával cselekedtek a résztvevők, amelynek Oroszország (a Szovjetunió örököseként) a tagja.

A CFE szerződés felmondásáról szóló törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök nyújtotta be a Dumának.

A szerződést még 1990-ben írták alá, amely a NATO és a Varsói Szerződés közötti, a korábbinál alacsonyabb szinten teremtette meg az európai hagyományos fegyveres erők egyensúlyát, felszámolta a stabilitást veszélyeztető egyenlőtlenségeket és a váratlan, ám nagyarányú támadóműveletek indítását. 1997-ben Moszkva kiigazítással szeretett volna élni ebben, ám ezt a NATO nem fogadta el – az orosz csapatok moldovai és grúziai kivonását kérte, ám ez nem történt meg a kérések szerint –, a módosításokat nem ratifikálta.

Moszkva már 2007-ben felfüggesztette a CFE-szerződés végrehajtását, így a mostani kilépésnek inkább szimbolikus jelentősége van.

Borítókép: A kép illusztráció (Fotó: JLK.NEWS / Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.