Náci jelszóval köszöntötte Zelenszkijt a német kancellár

Marija Zaharova, az orosz külügy szóvivője élesen bírálta Olaf Scholz német kancellárt, amiért egy olyan köszöntéssel üdvözölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, amely az ukrán nácik körében terjedt el.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az összes ukrán és német média azt a felvételt népszerűsíti, amelyen Olaf Scholz német kancellár a „Dicsőség Ukrajnának!” náci jelszót kiabálja Zelenszkij előtt – hívta fel a figyelmet Telegram csatornáján Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. A baloldali német kancellár a Nemzetközi Károly-díj átadóján köszöntötte az ukrán elnököt, idén az államfő is a díjazottak között volt.

Marija Zaharova szerint a nyugati elitet nem menti fel a felelőssége alól az, hogy nem tudták, mit jelentenek Olaf Scholz szavai. Ahogy fogalmazott:

Most megismétlem a horogkeresztes tankban ülők számára. A „Dicsőség Ukrajnának!” jelszót 1939-ben az Ukrán Nacionalisták Szervezetének hivatalos köszöntéseként hozták létre. Később egy gesztussal egészítették ki, a kiegyenesített jobb kar felemelésével és a „Dicsőség a hősöknek!” válaszkiáltással. Így tisztelegtek a Bandera-kollaboránsok a megszállt területekre bevonuló Wehrmacht-egységeknek, amikor azok csattogó lánctalpakkal és nyikorgó csizmákkal hajtottak és haladtak Ukrajna utcáin és országútjain. A németek általában azt kiabálták, hogy „Sieg Heil!” és „Heil Hitler!”.

Zaharova szerint Olaf Scholz ezzel átlépett egy olyan vörös vonalat, amelyet a két háború utáni Németország valamennyi vezetőjének esze ágában sem volt átlépni. 

 

Mint ismeretes, a köszöntés katonai eredetű, először az 1917–1921-es ukrán függetlenségi háború idején vált népszerűvé, aztán az 1920-as években az ukrán nacionalisták szótárának részévé vált. Az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején kezdték újra használni a gyűléseken és tüntetéseken Ukrajnában, és az ország 1991-es függetlensége kikiáltása után vált ismét népszerű jelszóvá.

A 2014-es ukrán forradalom idején is használták, és az ország korábbi elnöke, Petro Porosenko is ezzel a jelszóval zárta az Egyesült Államok kongresszusában, Washingtonban elmondott beszédét.

De korábban Boris Johnson egykori brit miniszterelnök is a parlamentben így biztosította az Egyesült Királyság támogatását.

Borítókép: Az idei Károly-díjjal kitüntetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek (balra) gratulál Olaf Scholz német kancellár az elismerés átadási ünnepségén az aacheni városházán 2023. május 14-én. Az 1950-ben alapított díjat az európai egység érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységért ítéli oda évente Aachen városa. (Fotó: MTI/EPA pool/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.