Óriási pénzügyi csalás miatt tartottak házkutatásokat több uniós országban

Harmincmillió eurós csalás ügyében nyomoznak a hatóságok.

Magyar Nemzet
2023. 05. 17. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többtucatnyi házkutatást tartott az Európai Ügyészség (EPPO), mely az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozással, a vádhatósági eljárások lefolytatásával és az elkövetők bíróság elé állításával megbízott független uniós szerv, és amely az országhatárokon átnyúló csalásokkal és korrupciós ügyekkel is foglalkozik. 

Az EPPO honlapján közzétett információk alapján az ügyészség egy több országra kiterjedő, 30 millió eurós csalás ügyében nyomoz, melynek keretében 2023. május 16-án Romániában és Franciaországban több helyen, negyven házkutatást tartottak.

Az EPPO által kiadott közleményből kiderül, hogy az összehangolt nyomozásban hét román és francia bűnüldöző hatóság vesz részt. A gyanú szerint a szervezet hamis garancialeveleket állított ki uniós pénzből finanszírozott projektek nyertesei számára, melyekben az állt, hogy garanciát vállalnak a kivitelezést ért esetleges károk esetén. Az üggyel kapcsolatos franciaországi nyomozás az ország déli részén, a Riviérán lévő Roquebrune-Cap-Martin nevű településen folyik. 

A gyanú szerint 2020 és 2023 között több uniós támogatásban részesülő projekt esetében a garancialeveleket olyan fiktív bankok és kétes pénzügyi szervezetek állították ki, amelyek nem rendelkeztek az esetleges károk fedezéséhez szükséges likviditással. 

Mint ismeretes, az uniós finanszírozásban részesülő projektek esetében a pályázat nyertesének be kell mutatnia egy pénzintézet által kiállított garancialevelet, mely egy meghatározott pénzösszeg kifizetését biztosítja arra az esetre, ha a szolgáltatásokat nem megfelelő módon hajtják végre. Abban az esetben, ha az uniós projekt nyertese a kivitelezéshez előleget vesz fel, szintén be kell mutatnia egy banki garancialevelet, mely igazolja, hogy vissza tudja fizetni az előleget. 

Az EPPO megemlít egy Comore-szigeteken működő fiktív bankot, amely az általa kibocsátott garancialevéllel közel húszmillió eurós összeg kifizetéséről biztosította a román hatóságokat. Hasonló történt Csehországban, Lettországban és Spanyolországban működő pénzintézetek esetében is, melyek anélkül adtak ki garancialeveleket Romániában történő felhasználásra, hogy erre jogosultságuk lett volna, ráadásul a biztosított károk fedezéséhez szükséges pénz sem állt a rendelkezésükre.

A vád szerint a garancialevelek kiállításáért cserébe a gyanúsítottak nagy összegeket zsebeltek be, melyet saját célra használtak fel. 

A 2021 júniusában létrehozott luxemburgi székhelyű EPPO 2022-es éves jelentése szerint 1117 ügyben folytatott aktív nyomozást olyan ügyekben, melyek a becslések szerint összesen 14,1 milliárd euróst kárt okoztak az Európai Uniónak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.