Több száz illegális migráns juthatott be Franciaországba hamis útlevéllel

Az afrikai bevándorlók egy illegális szervezet segítségével, hamis útlevelekkel léphettek be az országba, átcsúszva a hatósági ellenőrzésen. A hálózat Afrika szubszaharai térségéből toborozta ügyfeleit a közösségi oldalakon.

Magyar Nemzet
2023. 05. 12. 9:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trükkös embercsempészeket kapcsoltak le a francia hatóságok, a határőrök eddig összesen hét mali származású személyt vettek őrizetbe, akik hamis francia útlevelekkel juttattak be migránsokat az országba. 

A Le Figaro című francia lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az ügy 2022 novemberére nyúlik vissza, ekkor fogtak el ugyanis a francia határőrök egy férfit, akinél volt ugyan francia útlevél, de kiderült, hogy nem az övé a dokumentum. A bevándorló elárulta a hatóságoknak: hétezer eurót fizetett azért, hogy egy a francia dokumentummal eljusson Bamakóból Párizsba.

Ekkor kezdődött a hatóságok több hónapig tartó nyomozása, melynek köszönhetően rendőrkézre kerültek az útlevél-hamisító embercsempész-hálózat vezetői, akik francia személyazonosító okmányokkal látták el külföldi ügyfeleiket, lehetővé téve számukra, hogy a hagyományos módon, repülővel érkezzenek meg Franciaország területére, minimális ellenőrzést követően, a Charles de Gaulle repülőtéren.

Az útlevelekhez úgy jutottak hozzá a párizsi régióban tevékenykedő szervezet vezetői, hogy bevándorló hátterű francia állampolgárokat toboroztak, akiknek pár száz eurót fizettek azért, hogy kölcsönadják nekik az irataikat. Ezt követően új személyazonosító okmányt készíttettek a becsempészendő személy képével, aki így tulajdonképpen valós dokumentumokkal lépett be az ország területére. Az útleveleket postán küldték el Afrikába az ügyfeleiknek.

Az útlevél-hamisító embercsempészek kliensei Afrika szubszaharai térségéből, elsősorban Maliból, Elefántcsontpartról és Kamerunból származtak, akikkel gyakran a közösségi oldalakon vették fel a kapcsolatot. A nyomozók becslése szerint legalább 250 ember használhatta ezt a módszert, tehát meglehetősen kiterjedt hálózatról van szó, jóval meghaladva a pár tucatnyi embert csempésző kis hálózatok méretét.

A letartóztatott, 24 és 55 év közötti három férfi és négy nő ügyében a fővárossal szomszédos Seine-Saint-Denis megye Bobigny nevű településének bírósága dönt. 

Borítókép: Magukat kísérő nélküli kiskorúaknak mondó illegális bevándorlók tábora egy Szajna-híd alatt, a Párizs környéki Ivry-sur-Seine-ben 2022. november 17-én (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.