Zuckerberg elvesztette az irányítást a cége felett

A Mark Zuckerberg által alapított Facebook (ma már Meta) sokáig a legnépszerűbb munkaadónak számított a Szilícium-völgyben. Mára a régi dicsőség megkopott: a veszteségek és elbocsátások nyomán egyre többen kérdőjelezik meg az irányítást.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 8:31
Facebook Covers Sign At Menlo Park Headquarters
US-FACEBOOK-COVERS-SIGN-AT-MENLO-PARK-HEADQUARTERS Fotó: JUSTIN SULLIVAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Miért kellene még bíznunk a döntéseiben?” Tették fel a kérdést a Meta dolgozói egy gyűlésen, amelynek hangfelvételét a Washington Post szerezte meg. „Ez egy teljesen jogos kérdés” − ismerte el a sokáig tévedhetetlennek tartó alapító, Mark Zuckerberg. 

A Metára rájárt a rúd az elmúlt időszakban: a felhasználókért és hirdetőkért folyó versenyben szorongatja a Tik-Tok, a nagy hanggal beharangozott (és óriási pénzeket felemésztő) Metaverse virtuális valóság platform egyelőre nem látszik kifizetődni, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekben pedig nagyon lemaradt a cég. 2021 végére a napi felhasználók számában is komoly esést könyvelhettek el, ami magával rántotta a részvények értékét is.  

A tavaly nyáron elrendelt létszámstop után novemberben már több ezer munkavállaló leépítését jelentették be, amit most újabb négyezer dolgozó elküldése követett. A Washington Postnak név nélkül nyilatkozó munkavállalók szerint kifejezetten rossz a hangulat a cégnél, a dolgozók már nem bíznak úgy Zuckerberg döntéseiben, mint korábban. 

De hogyan jutott idáig a sokáig szárnyaló Meta? A válaszokért kicsit vissza kell mennünk az időben. A techóriás sokáig nagyon intenzív toborzást folytatott, óriási fizetésekkel és komoly bónuszokkal csábítva magához a tehetségeket. 2019 és 2022 között megduplázódott a dolgozói létszám, részben a pandémia időszakában óriási felfutást produkáló e-kereskedelem területére érkeztek sokan. 

Csakhogy a trend mostanra lelassult, ráadásul a Meta virtuális valósággal kapcsolatos várakozásai is túl optimistának bizonyultak. A számok romlását látva Zuckerberg a cég teljes átstrukturálása mellett döntött, ami nyugtalanságot szült a dolgozók között, akik bónuszaik megnyirbálásától és a céges kultúrában már eleve jelen lévő versengés elfajulásától tartanak. 

Mark Zuckerberg talán az egyetlen olyan alapító, aki még évekkel a tőzsdei céggé válás után is aktívan kézben tartja az irányítást. Tekintve, hogy a részvények 61 százalékával rendelkezik, a hatalma gyakorlatilag korlátlan. Emellett hajlamos a régi, kipróbált embereivel körbevenni magát, így kevés az esély arra, hogy a sajátjától eltérő szempontokat is figyelembe vegyen a döntései során, amit sokan nehezményeznek. 

„Rosszul mértem fel a helyzetet. Nagy hiba volt,” − mondta Zuckerberg a fent említett gyűlésen a túlbecsült bevételekkel kapcsolatban. Hogy ezek és az elbocsátások dacára miért kellene mégis hűségesnek maradnia a dolgozóknak? A Meta vezérének erre is volt érve: egyetlen cég sem ad olyan közösségi élményt felhasználók milliárdjainak, mint a Facebook. 

Végső soron remélem, azért vannak itt, mert hisznek abban, amit csinálunk. Ez egy nagyon különleges hely, 

− győzködte dolgozóit Zuckerberg, de hogy mennyire járt sikerrel, az egyelőre kérdéses. 

 

Borítókép: A Meta székháza a kaliforniai Menlo Parkban (Fotó: Justin Sullivan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.