A baloldali városvezetés támogatásával épül mecset a francia nagyvárosban

Hatalmas, több ezer ember befogadására alkalmas mecsetet építenek a nyugat-franciaországi tartomány székhelyén, a beruházáshoz a szocialista városvezetés biztosította a telket. Nem ez az első eset, hogy önkormányzat gigamecset építését segíti.

Magyar Nemzet
2023. 06. 18. 12:18
A Rennes-ben épülő mecset (Fotó: Espoir Amal egyesület)
A Rennes-ben épülő mecset (Fotó: Espoir Amal egyesület)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grandiózus, 4000 ember befogadására alkalmas mecset épül a Franciaország nyugati részén lévő Bretagne tartomány székhelyén, Rennes-ben, derül ki az Ouest France nevű helyi lap cikkéből. Az Espoir Amal muszlim egyesület által vezényelt projekt jó úton halad. Bár a tervek szerint csak 2024-ben kezdik meg az építkezést, a telek már megvan, ami a város szocialista önkormányzatának köszönhető, a városvezetés bocsátotta ugyanis rendelkezésre a 3000 négyzetméteres telket, amely a város szélén lévő hatalmas közparkban, a Parc des Gayeulles-ben található. Az egyesület a területhez hosszú távú bérleti szerződéssel jutott hozzá.

Az évekkel ezelőtt elindított projekttel kapcsolatban a minap munkatalálkozót tartott Rennes vezetése és az Espoir Amal egyesület, melynek alelnöke, Mohamed Zaidouni bízik benne, hogy ez év végéig megkapják az összes adminisztratív engedélyt és elkezdődhet az építkezés.

A Rennes-ben épülő mecset (Fotó: Espoir Amal egyesület)
A Rennes-ben épülő mecset látványterve (Forrás: Espoir Amal egyesület)

A projekt összköltsége ötmillió euró. Az Ouest France felhívja rá a figyelmet, hogy 

egy összefüggő komplexum fog épülni, lesz ugyanis egy mecset és egy kulturális központ is, melyben helyet kap egy nagy konferenciaterem, egy nagy konyha, egy teázóhelyiség, egy recepciós iroda és egy raktár, valamint tíz tanterem, irodák, egy nagy könyvtár, tárgyaló, multimédiás terem, három felszerelt stúdió, egy terasz, továbbá mellékhelyiségek és egy lift is lesz az épületben. 

Mindezek finanszírozása érdekében adománygyűjtésbe kezdtek, az egyesület tájékoztatása alapján eddig valamivel több mint 200 000 eurót sikerült összegyűjteni. 

Az 1905. december 9-i, az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező francia törvény értelmében egy helyi kormányzat sem közvetlenül, sem közvetett módon nem támogathat istentiszteleti tevékenységet, ez azonban nem zárja ki, hogy egy úgynevezett földingatlan-átszervezési tervvel elősegítse az istentisztelet gyakorlására szolgáló új létesítmények létrehozását, áll abban a megállapodásban, melyet Rennes városa és az egyesület írt alá 2002. március 10-én. 

Három hónappal később azonban tűz ütött ki abban az épületben, amely otthont adott az egyesület által szervezett istentiszteleteknek, így azóta a hívek a Parc des Gayeulles nevű közparkban lévő tornacsarnokban tartják az imákat, amelyet a városháza a legfőbb iszlám ünnepekre rendelkezésre bocsátott. 

A hamarosan épülő, El Amal (Remény) nevű mecsetről készült látványtervekből kiderül, hogy pompás épület lesz, amely ötvözi az iszlám és a breton kultúrát, véli Mohamed Zaidouni, hozzátéve, hogy a hely a muszlimokon kívül más vallású embereket is szívesen fogad majd. 

A fenti eset nem egyedülálló, ami egy franciaországi mecset önkormányzati támogatását illeti. Annak idején nagy vitát keltett, amikor kiderült, hogy Strasbourgban épül Európa legnagyobb mecsetje, az Eyyüb Sultan. Az épületkomplexum, ha elkészül, összetett vallási központként fog működni, a hatalmas imatermen kívül helyet kap benne több konferenciaterem, könyvtár, étterem, üzletek, valamint egy 600 férőhelyes parkoló is. 

A mecset építésével kapcsolatban nagy botrány kerekedett abból, hogy a város zöldpárti városvezetése hatalmas összeggel, 2,5 millió euróval támogatja a projektet. A bőkezű finanszírozást a francia kormány és az ellenzék egyaránt ellenezte, Gérald Darmanin belügyminiszter kijelentette, hogy a kormány semmiféle külföldi beavatkozást nem fogad el francia területen. A politikus szerint nem elfogadható, hogy Strasbourg vezetése egy olyan szervezet által irányított mecset építését támogatja, amely sem a politikai iszlámot, sem a katolikus hit teljes megtagadását nem ítéli el.

A francia zöldpárti és baloldali városvezetések tehát nagylelkűen támogatják a mecsetek létesítését, miközben az országban sorra rombolják le a keresztény templomokat, mert az önkormányzatoknak nincs pénzük a megmentésükre. Az ország lelkét jelképező kis vidéki templomok fenyegetettségére idén februárban nyílt levélben hívta fel 131 centrista és jobboldali politikus Emmanuel Macron figyelmét, kiemelve, hogy ha nem tesz az állam semmit, akkor ezek a templomok a szemük láttára fognak összedőlni. A szenátus vallási örökséggel foglalkozó bizottságának becslése alapján a veszélyeztetett franciaországi templomok száma 2500 és 5000 közöttire tehető.

Borítókép: A Rennes-ben épülő mecset látványterve (Forrás: Espoir Amal egyesület)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.