Europol: Még mindig a dzsihadizmus jelenti a legnagyobb fenyegetést az unióban

Továbbra is a dzsihadista indíttatású terrorizmus jelenti a legnagyobb fenyegetést az uniós tagállamokra – közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol az évente megjelenő, a terrorizmus helyzetéről és tendenciáiról szóló jelentésében szerdán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 14. 12:43
Concept,Of,Terrorism.,Silhouette,Terrorists,Near,The,Border,Fence,In
369299774 Fotó: Prazis Images Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terrorizmus komoly fenyegetést jelent Európában, tavaly 28 megvalósult, sikertelen vagy meghiúsított támadást regisztráltak az EU-ban egy, a terrorizmus helyzetéről és tendenciáiról szóló, 2022-es adatokat tartalmazó jelentés szerint.

Az uniós tagországok területén tizenhat támadást hajtottak végre, amelyek négy ember halálát okozták.

 A támadások közül kettőt dzsihadista indítékok alapján, kettőt pedig szélsőjobboldali ideológia alapján vittek véghez.

A jelentés szerint az uniós tagállamok továbbra is a dzsihadista terrorizmust tekintik a legjelentősebb fenyegetésnek Európában. A tagállamok a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt 380 embert állítottak elő tavaly, közülük 266-ot dzsihadista ideológia alapján elkövetett vagy tervezett bűncselekmények miatt. Kiemelték: a magányos elkövetők jelentik a legnagyobb fenyegetést. A 2022-es támadások többségét magányos gyanúsítottak követték el, ami úgy a dzsihadista, mint a szélsőjobb- és szélsőbaloldali ideológia befolyása alatt elkövetett támadások esetében is megfigyelhető – írták.

Az internet továbbra is kulcsfontosságú szerepet játszik az erőszakos, szélsőséges propaganda terjesztésében, valamint a radikalizálódásnak kitett emberek toborzásában a terrorista cselekmények elkövetésére. A terrorista csoportok ideológiájuk terjesztésére és a toborzásra a világhálón fellelhető valamennyi platformot használják a közösségi média felületeitől az üzenetküldő alkalmazásokon át az online fórumokig és a videójátékokig.

Közölték továbbá: egyre gyakoribb a fejlett technológiák közé tartozó, 3D-s nyomtatóval készített fegyverek gyártása és használata, valamint a virtuális fizetőeszközök, különösen a kriptovaluták terroristák általi alkalmazása tevékenységeik finanszírozására.

Kiemelték: noha az egyes terrorista és más erőszakos, szélsőséges csoportok gyakran eltérő ideológia alapján szerveződnek, különböző hátterűek, többnyire azonos narratívát használnak, és hasonló a támadások célpontjainak és az elkövetés módjának kiválasztása is.

Végezetül megjegyezték: az Ukrajna elleni orosz háborúra adott leghatározottabb reakciók a konfliktus első hónapjaiban jelentek meg, főként a szélsőjobboldal részéről online közzétett üzenetek formájában. Noha a háború iránti érdeklődés ebben a közegben fokozatosan enyhülni látszik, a konfliktussal kapcsolatos hamis információk valószínűleg továbbra is táplálják a terrorista és szélsőséges narratívákat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.