Felkészítéstől a bevetésig: az orosz és ukrán pilóták egy napja + videó

A rakéták kilövése után hőcsapdákat szórnak el a pilóták a biztonságos hazatéréshez.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 4:54
Az orosz Ka-52 Aligátor helikopter. (Fotó: The ID Guy / Twitter)
Az orosz Ka-52 Aligátor helikopter. (Fotó: The ID Guy / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Harci feladatokat hajtunk végre az ellenséges járművek és az ellenséges személyzet megsemmisítésére. A támadásokat megfelelő távolságból indítjuk, hogy az ellenség légvédelmi rendszere ne tudjon minket likvidálni” – fogalmazott az AP hírügynökségnek egy ukrán parancsnok az orosz–ukrán háborúban használt helikopterek funkciójáról.

Amíg Kijev a harcok során részben a régi Mi–24-es helikoptereket, és például a nemrégiben Nagy-Britanniától megkapott Sea King helikoptereket használja, addig Moszkva Ka–52 Aligátor típusú harcihelikoptereket vet be a harcok során.

A háborúban a helikopterek rendkívül értékesek, ugyanis képesek nagyon alacsony magasságban, az ellenséges légvédelmi rendszer „árnyékában” megközelíteni a harci zónát, ahonnan tűz alá tudják venni a célterületet.

A Zvezda orosz állami televízió most, egy a közösségimédia-oldalakra is feltöltött felvételen, a Donyeck megyében található limani járásban végrehajtott támadásra „kísérte el” a megszálló orosz erőket. A Zvezda bemutatta az orosz hadigépezet folyamatát az Aligátor felkészítésétől a bevetéséig.

A repülés előtt ellenőrzik a rendszer töltöttségét és az üzemanyag mértékét. Helikopterünk a legjobb a maga nemében, rakétaelhárító-rendszerét pedig nagyra értékeljük

– fogalmazott az egyik szerelő.

A beszámoló szerint a helikopterek a rakétakilövés után nem húzódnak vissza azonnal, hanem alacsonyra ereszkednek, és úgynevezett hőcsapdákat dobnak ki. Ennek lényege, hogy a tenyérnyi méretű kazetták tűzijátékszerűen robbannak fel, és az így gerjesztett hővel eltérítik a rakétákat, megóvva az adott légi járművet. 

Az ukrán erők azonban olykor sikeresen semmisítenek meg orosz helikoptereket vállról indítható rakétarendszerekkel – például az amerikai Javelinnel. 

Máskor az orosz és ukrán helikopterek szinte légipárbajba keverednek egymással.

Nem csak az oroszok erők mutatják be a pilótáik „egy napját”. Tavaly szeptemberben az ukrán légierő egyik vadászgéppilótája mutatta be az egyik bevetését, amelyet egy Mig–29-essel hajtott végre – sikeresen.

Borítókép: Az orosz Ka–52 Aligátor helikopter (Fotó: The ID Guy/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.