Harminc ország fegyverarzenáljával harcol Ukrajna Oroszország ellen

Lassan már másfél éve zajlik az orosz–ukrán háború, és Kijev nemcsak hogy tartja magát az orosz medvével szemben, szombat óta hivatalosan is megkezdődött az ellentámadás. A világ 15. legerősebb katonai ereje tehát a másodikkal küzd, ám mindezt óriási nyugati segítséggel. Megnéztük, mennyi fegyvert és támogatást kapott Kijev a háború kirobbanása óta.

2023. 06. 16. 4:50
Ukrán katonák talpig fegyverben. (Fotó: Andy Vermaut / Twitter)
Ukrán katonák talpig fegyverben. (Fotó: Andy Vermaut / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikától kapott 145 dolláros (ötvenezer forintos) egyenruha, 100 dolláros bakancs és például Hollandiából érkező 850 dolláros golyóálló mellény és Svédországtól kapott 350 dolláros (120 ezer forintos) sisak – így nézhet ki ma az orosz–ukrán háborúban harcoló ukrán katona felszerelése.

Ukrán katona felszerelésének az ára.
 

A katonák már reggel elindulnak a frontra: a Belgiumtól, Németországtól vagy éppen Lengyelországtól kapott egy-két millió dollár (350-700 millió forint) értékű páncélozott csapatszállítóval utaznak. Megérkezve, az amerikai háromezer dolláros hőkamerákkal, hamar láthatóvá is válnak az ellenséges orosz erők, akiket a talán Dániától vagy Portugáliától kapott, félmillió dolláros Howitzer lövegekkel meg is lehet támadni. Lövésenként körülbelül háromezer dollárért.

Mindeközben a hazájukért harcoló ukrán katonák a rádióban Kijev újabb orosz bombázására lesznek figyelmesek. A fővárosban megszólal a légiriadó és működésbe lép a például Kanadától, Norvégiától vagy az Egyesült Államoktól kapott 285 millió dollár értékű NASAMS légvédelmi rakétarendszer, amely egyenként 1,2 millió dollár értékű rakétával védi a lakosságot. Egy biztos: a háború drága „mulatság”.

Felvezetőnkben egy lehetséges, ám fiktív eseménysort írtunk le, azonban az egyes eszközök értékei valósak. 

 

A fő támogató: Amerika

Ukrajnába a tavaly februárban kirobbant háború óta temérdek nyugati fegyver és felszerelés érkezett. De mégis mennyi? Ennek megválaszolása egy aktív konfliktus lévén nehéz feladat. Különösen azért, mert az egyes országok legtöbbször bejelentik ugyan rakéták, lőszerek, vagy éppen légvédelmi rendszerek küldését Kijev megsegítésére, de az adott tétel mennyiségét és fajtáját már nem minden esetben közlik.

A Forum on the Arms Trade humanitárius, gazdasági és katonai transzfereket vizsgáló oldal ugyan széles körű gyűjtést közöl, teljes pontosságot sem ők, sem az egyes védelmi minisztériumok publikus jelentései, mint a brit vagy az amerikai sem tartalmaznak.

Ukrajnának adott nyugati fegyverek összesített, óvatosan becsült mennyisége.
 

Ennek ellenére a nyilvánosságra került teljes információkból az a minimum tételszám megmondható, amelyeket már megkapott Ukrajna, sőt további óvatos becslések is tehetők az árak, készletek és az adakozási hajlandóság figyelembe vétele mellett a teljes készletre. Ezek persze nem egyszerre érkeztek meg a háborúban álló országba, sőt folyamatosan fel-, illetve el is használják ezeket.

Mindent összevetve óvatos becslésünk szerint eddig mintegy hatvan helikopter – például kettő Mi–8-as Litvániától –, negyven vadászgép – például 13 darab Mig–29-es Szlovákiától –, 215 millió lőszer, közel hatezer páncélozott szállító-, harc-, vagy egyéb katonai szárazföldi jármű – például az ausztrál Bushmaster, vagy az amerikai M113-as lánctalpas – érkezett Ukrajnába.

Harckocsiból mintegy ezer, főképp német Leopardot és brit Bradleyt adtak át az ukránoknak – az amerikai Abramsek hamarosan megérkeznek. De mintegy tízezer drón és százezer páncéltörő rakétarendszer is érkezett a háborúban álló országba. Utóbbi katonai szakértők szerint még négy kilométerről is képes lehet elpusztítani akár egy harckocsit is.

Ám Kijev nyugati szövetségesei nem csak fegyvereket, hanem a katonák és az élet védelmét szolgáló felszereléseket – sisakok, golyóálló mellények, orvosi felszerelések, radarrendszerek – is küldtek Ukrajnának, megközelítőleg egymilliárd dollár összértékben. 

Kijev óriási nyugati támogatást kap az Oroszország ellen vívott háborúban, amely harcban az Egyesült Államok magasan a legtöbb támogatást nyújtja.

Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint eddig 42 milliárd dollárt fordítottak Kijev biztonsági támogatására, „demonstrálva Ukrajna szuverenitása és területi integritása melletti tartós és szilárd elkötelezettségüket”.

 

A 15. legerősebb a 2. ellen?

Noha Kijev megsegítését Washington és a többi ország az ENSZ Alapokmányának kollektív biztonságára hivatkozva teszi – mondván az egyikük megtámadása esetén akár katonai eszközök bevonásával, közösen nyújtanak segítséget.

Azonban szakértők szerint Amerikának az orosz–ukrán háború egy „kifejezetten olcsó konfliktus”, hiszen az éves szinten kétezermilliárd dolláros amerikai védelmi költségvetés tekintetében a 42 milliárd dolláros összeg „Oroszország háttérbe szorítására jó üzletnek tűnik”.

Erre mutatnak rá a Global Firepower, egyes országok katonai erejét több mint hatvan egyedi tényező – mint a katonák létszáma, a pénzügyi helyzet, a földrajzi elhelyezkedés – figyelembevételével összesítő, bár szakértők nem feltétlenül teljesen objektív oldal adatai is.

 

Eszerint az Egyesült Államok után Oroszország a második a rangsorban. Őket Kína, India és Nagy-Britannia követi. A lista szerint Franciaország a 9., Lengyelország a 20. és Németország pedig 25. a sorban.

Ukrajna a 15. a rangsorban, de 2021-ben még csak 25. volt. Jelentős előrelépésében pedig a fentebb sorolt nyugati katonai támogatások játszottak főszerepet.

Borítókép: Ukrán katonák talpig fegyverben (Fotó: Andy Vermaut/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.