Macronra lőtt, évekre börtönbe kerülhet

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy férfit, aki tűzijáték-rakétával lőtt a francia államfőt szállító helikopterre.

Magyar Nemzet
2023. 06. 18. 7:14
MACRON, Emmanuel
Brüsszel, 2023. március 24. Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója után, 2023. március 24-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vettek és előzetes letartóztatásba helyeztek egy 23 éves francia fiatalembert, aki a vád szerint tűzijáték-rakétával lőtt arra a helikopterre, amely április 27-én az államfőt szállította. 

A férfi ellen pénteken emeltek vádat, amiért Emmanuel Macron életére tört és  az állam tulajdonát képező vagyontárgyat megkísérelte megrongálni. Az eset az ország keleti részén lévő Doubs régió La Cluse-et-Mijoux nevű településén történt, ahova azért utazott a francia elnök, hogy megemlékezzen a rabszolgaság eltörlésének 175. évfordulójáról, írja a Le Figaro.

A történtekről szintén beszámoló Le Parisien kiemeli, hogy a támadó egy szélsőbalos aktivista, aki részt vett azon a tüntetésen, melynek során a kormány politikájának ellenzői edényeket zörgetve várták az államfőt. A hatóságok könnygázzal oszlatták fel a tömeget, ezt követően megtartották az ünnepséget. 

A szóban forgó támadás akkor történt, amikor a Macront szállító Super Puma típusú helikopter felszállt a helyszínről, a vád szerint a fiatalember tűzijáték-rakétát lőtt a jármű felé. 

A lövedék nem érte el a helikoptert, így személyi sérülés sem történt, de két hónapos nyomozást követően a támadót a párizsi ügyészség őrizetbe vette, ellene három vádpontot emeltek. Az első szerint megsemmisíthette volna a csendőrség tulajdonában lévő helikoptert, a második vádpont szerint veszélybe sodorhatta volna a helikopteren tartózkodó katonák életét, továbbá a támadással  megölhette volna Emmanuel Macront. A Le Parisien értesülései szerint műszaki vizsgálatot rendeltek el annak érdekében, hogy kiderítsék, valóban veszélyt jelentett-e a lövedék a helikopterre.

A támadást elkövető fiatalember beismerő vallomást tett és arról is beszámolt, hogy miként készítette elő az akciót. 

Elmondása szerint tettével magára akarta vonni Emmanuel Macron figyelmét, tudatni akarta az államfővel, hogy ellenzi a politikáját és az intézkedéseit ( az eset idején rendkívül intenzív volt Franciaország-szerte a nyugdíjreform elleni tiltakozás, rendszeresen voltak tüntetések és sztrájkok).

Az ügyész véleménye szerint az előzetes letartóztatásra azért van szükség, hogy az eljárás további része zökkenőmentesen folyhasson, hozzátéve, hogy az elkövetőt pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá. A gyanúsított ügyvédje, Pierre-Henri Baert nem tartja indokoltnak az előzetes letartóztatást, melynek időtartama akár egy év is lehet, ezért fellebbezést fog benyújtani ellene. 

Ha bűnösnek találják a fiatalembert, akár öt évre is börtönbe zárhatják és 75 000 eurós pénzbírságot is kaphat.

Borítókép: Emmanuel Marcon francia elnök (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.