Nem enyhülnek a franciaországi zavargások, de az államfő közben egy koncerten szórakozik + videók

A rendőri igazoltatásnak ellenálló, lelőtt tinédzser miatt kirobbant zavargásokból országos mozgalom kerekedett, több városban is romboltak és gyújtogattak a tiltakozók. A fiú anyja által meghirdetett felvonuláson részt vett a legismertebb szélsőbalos BLM-aktivista is, Assa Traoré az első sorban vonult fel. Miközben az ország lángokban állt, Emmanuel Macron a nejével egy koncerten múlatta az időt.

Magyar Nemzet
2023. 06. 30. 8:38
FRANCE-POLICE-DEMO Firefighters work to put out a burning car on the sidelines of a demonstration in Nanterre, west of Paris, on June 27, 2023, after French police killed a teenager who refused to stop for a traffic check in the city. The 17-year-old was in the Paris suburb early on June 27 when police shot him dead after he broke road rules and failed to stop, prosecutors said. The event has prompted expressions of shock and questions over the readiness of security forces to pull the trigger. (Photo by Zakaria ABDELKAFI / AFP) Fotó: Europress/AFP/Zakaria Abdelkafi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lángokban áll Franciaország, sorozatban harmadik napja tartanak a zavargások, miután Nanterre-ben egy rendőr lelőtt egy 17 éves tinédzsert, aki ellenállt az igazoltatásnak. A lövést követően az autó még megtett néhány métert, de a sofőr olyan súlyosan megsérült, hogy pár perccel később meghalt.

Az ügyész elmondása alapján a fiú a végzetes lövést megelőzően egyszer  már megtagadta a rendőrökkel való együttműködést, nem volt hajlandó igazolni magát és menekülőre fogta, száguldozás közben pedig egy kerékpárost és egy gyalogost is veszélybe sodort.

Az algériai származású fiú anyja azonban kitart Nahel ártatlansága mellet és felvonulást szervezett a fiú emlékére. A rendezvényen részt vett a rendőrgyűlölő BLM-aktivista, akinek többszörösen visszaeső öccse 2016-ban hunyt el rendőri intézkedést követően, máig tisztázatlan körülmények között. Azóta Assa Traoré minden adandó alkalmat megragad, hogy kifejezze a rendőrök iránti gyűlöletét, ez most is így történt, a mali származású fiatal nő az első sorban virított a felvonuláson.

A szélsőbal hamar felkarolta a lelőtt fiú, Nahel édesanyját, az alábbi felvételen, melyen a felvonulás pontos helyét és időpontját jelenti be, Assa Traoré társaságában látható.

A fotókon az is látszik, hogy hamar elkészültek a Traoré klán védjegyévé vált pólók is, ezúttal Nahel nevére applikálva, a szélsőbalos aktivisták és Nahel anyja is „Justice pour Nahel” (igazságot Nahelnek) feliratú pólót viselt a rendezvényen. A gyászoló édesanya mással is felhívta magára a figyelmet, a felvonulás közepette felpattant egy robogóra és a kétkerekűt bömböltette. Gilbert Collard jobboldali francia EP képviselő a hangosan éljenző tömeggel kapcsolatban azt firtatta, hogy hol marad a szomorúság és a gyász?

Valóban nem a csendes megemlékezés jellemezte a fiú emlékére szervezett felvonulást, Nanterre-ben elfajultak a dolgok, a tüntetők egy rendőrt megfenyegettek, hogy elvágják a torkát, a rendfenntartóknak könnygázt kellett bevetniük.

Több városban is zavargások törtek ki, országszerte törtek-zúztak a tiltakozók. A fővárossal szomszédos Seine-Saint-Denis megye minden települése érintett volt, Aubervilliers-ben 12 buszt felgyújtottak, a járművek teljesen kiégtek.

Párizsban is rettentő rombolást végeztek a zavargók, a francia főváros központjában rongáltak és fosztogattak, a fekete ruhába öltözött csürhe betörte egy belvárosi üzlet kirakatát, majd behatoltak a boltba, hogy kifosszák azt. A bandába verődött fiatalok több párizsi üzletet is kifosztottak, köztük ékszerboltokat is és felgyújtottak egy éttermet.

Biztonsági okokból néhány vonal kivételével Párizsban leállították a villamosközlekedést, a forgalom várhatóan délben indulhat meg újra.

Vidéken is nagy rombolás volt, Marseille-ben autókat gyújtottak fel.

A Le Figaro értesülései szerint országszerte több 421 személyt vettek őrizetbe a hatóságok, ebből 242 letartóztatás a párizsi régióban történt, az őrizetbe vett személyek zöme 14 és 18 év közötti fiatal. 

Gérald Darmanin belügyminiszter Twitter-bejegyzése alapján a letartóztatások végleges száma 667.

Az országos zavargások közepette az államfő ismét túlfeszítette a húrt. Miközben országszerte már második napja zavargások folytak, szerda este Emmanuel Macron francia elnök úgy érezte, ez a megfelelő pillanat a szórakozásra. Macron és felesége Sir Elton John koncertjén tette tiszteletét a párizsi Accor Arénában, amiről videó és fotó is készült, látszik, hogy a francia first lady remekül érzi magát.

Az énekes partnere, David Furnish csütörtökön Instagram-profilján osztott meg egy képet magáról, az énekesről, Macronról és feleségéről, Brigitte-ről „a párizsi színfalak mögött” aláírással. 

 

Thierry Mariani, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Összefogás európai parlamenti képviselője szerint Macron „teljesen felelőtlen”. „Miközben Franciaország lángokban állt, Macron inkább Elton Johnnak tapsolt.”

A közösségi oldalakon rengetegen felháborodtak a francia államfő viselkedésén, volt, aki azt írta, rossz volt az időzítés, de olyan kritika is érte Macront, hogy mindennél lejjebb süllyedt. Míg néhány, a közösségi médiában keringő, állítólag Macronról a koncerten készült videóról bebizonyosodott, hogy korábbi eseményekről származik, az elnökről egy olasz modell által posztolt videó valódiságát a Libération napilap megerősítette. A francia elnöki hivatal nem kommentálta a hírt.

A válságkabinet csütörtöki ülésén Emmanuel Macron igazolhatatlannak nevezte az erőszakot és azt, hogy a Francia Köztársaságot szimbolizáló közintézményeket rongálták meg. Mivel nem csitulnak a kedélyek és polgárháború közeli állapotok alakultak ki az országban, a francia elnök pénteken 13 órára újabb válságstábot hívott össze Párizsban. Sajtóértesülések szerint emiatt Macronnak a tervezettnél korábban távoznia kell a brüsszeli csúcstalálkozóról.

Borítókép: Autókat gyújtottak fel a tüntetők Franciaország-szerte (Fotó: Europress/AFP/Zakaria Abdelkafi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.