Újabb állomásához érkezett az afrikai békemisszió

A béketeremtő akció keretében a küldöttség Kijev után Szentpétervárra érkezett.

Gábor Márton
2023. 06. 17. 17:48
RAMAPHOSA, Cyril
Lengyelország, 2023. június 16. A dél-afrikai kormány kommunikációs és információs rendszerének (GCIS) felvétele a Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök (j3) vezette küldöttségrõl egy Lengyelországból Kijevbe tartó vasúti szerelvény kocsijában 2023. június 15-én. Több afrikai ország vezetõje egy közös békemisszió keretében látogat el Ukrajnába, hogy közvetítõi szerepet vállaljon a hadban álló felek között. Ramaphosa májusban jelentette be, hogy Oroszország és Ukrajna vezetõi készek találkozni az afrikai országok vezetõivel, illetve megvitatni a folyamatban lévõ konfliktus lehetséges dél-afrikai béketervét, amelyet Egyiptom, Szenegál, Zambia, Uganda és a Kongói Köztársaság vezetõi is támogatnak. MTI/EPA/GCIS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországba érkeztek az afrikai békemisszió vezetői szombaton, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek Kijev és Moszkva között.

A küldöttek abban reménykednek, hogy a közvetítői szerep felvételével fel tudják hívni a figyelmet az afrikai kontinens problémáira, amelyeket az ukrán háborúból következő gazdasági nehézségek okoztak. 

A Szentpétervárra való érkezésükkor Cyril Ramaphosa, a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke elmondta, hogy a küldöttség 

találkozni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy a béke felé vezető utat keressék a 16 hónapja tartó konfliktus befejezése érdekében, amely számtalan emberéletet követelt és globális instabilitást okozott.

A küldöttségben a dél-afrikai vezető mellett további három elnök is részt vesz. A szenegáli Macky Sall, a zambiai Hakainde Hichilema és a Comore-szigeteki Azali Assoumani, aki jelenleg az Afrikai Uniót is vezeti. Uganda, Egyiptom és Kongó vezetője az utolsó pillanatban visszalépett a látogatástól, és maguk helyett képviselőket küldtek.

Mindkét oldalon deeszkalációra van szükség

– fogalmazott Ramaphosa egy nappal korábban Kijevben. A békemisszió ugyanis Ukrajnába is ellátogatott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban a küldöttekkel tartott közös sajtótájékoztatón kizárta ezt a lehetőséget.

A találkozónkon többször is világosan elmondtam, hogy bármilyen tárgyalást kezdeményezni Oroszországgal, miközben megszállóként jelen vannak a földünkön, azt jelentené, hogy befagyasztjuk a jelenlegi fájdalmakkal és szenvedésekkel teli állapotot

 – mondta az ukrán elnök.

Ramaphosa a békére való törekvéssel kapcsolatban kiemelte, hogy különösen fontos meghallgatni mindkét ország álláspontját a kérdésben. 

A küldöttség egyik lehetséges célja az lenne, hogy biztosítsa azt a megállapodást, amely lehetővé tenné, hogy az Ukrajnából származó gabona eljusson a világpiacra.

Ez a konfliktus az afrikai országokat is negatívan érinti, és az afrikai kontinensen élő 1,2-1,3 milliárd ember megélhetését súlyosan befolyásolja

 – mondta Ramaphosa Kijevben.

Sajtóinformációk szerint az oroszországi egyeztetések során napirendre kerülhet a fogolycserék, illetve a műtrágyaexport kérdése is, amely kulcsfontosságú az afrikai országok számára, ugyanis a termőföldek ásványianyag-pótlása nélkül az afrikai országok nem tudják élelmezni a lakosságukat.

Volodimir Zelenszkij a fogolycsere kérdésében igyekezett nyomást gyakorolni az afrikai vezetőkre, és arra kérte őket, hogy segítsenek az általa politikai foglyokként emlegetett személyek hazahozásában, hozzátéve, hogy a foglyok kiszabadítása komoly eredmény lenne a békemisszió számára.

Az afrikai országok megosztottak a háborúra adott válaszukat illetően, egyesek Ukrajna mellé álltak, míg mások semlegesek maradtak, vagy inkább Oroszországot támogatják a konfliktusban. 

Az afrikai vezetők és Vlagyimir Putyin megbeszéléseire a Konsztantyinovszkij-palotában kerül sor, amely a Romanov-család rezidenciája volt. A tárgyalások eredményeiről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tájékoztatja majd a nyilvánosságot.

Borítókép: A dél-afrikai kormány kommunikációs és információs rendszerének (GCIS) felvétele a Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök vezette küldöttségről egy Lengyelországból Kijevbe tartó vasúti szerelvény kocsijában. (Forrás: MTI/EPA/GCIS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.