Vlagyimir Putyin válaszolt az afrikai küldöttség béketervére

A békemisszió világos üzenettel érkezett Oroszországba: szeretnék, ha a háború mielőbb véget érne.

Gábor Márton
2023. 06. 17. 21:21
PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. június 17. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat a Dél-afrikai Köztársaság, Egyiptom, Szenegál, Zambia, Uganda és a Kongói Köztársaság vezetõivel és magas rangú tisztségviselõivel Szentpéterváron 2023. június 17-én. Az afrikai vezetõk látogatásának célja az ukrajnai béke elõmozdítása. MTI/AP/Ria Novosztyi orosz hírügynökség/Pavel Bednyakov Fotó: Pavel Bednyakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton kifejezte Oroszország elkötelezettségét Afrika iránt, miközben Szenegál, Egyiptom, Zambia, Uganda, a Kongói Köztársaság, a Comore-szigetek és a Dél-afrikai Köztársaság vezetőit üdvözölte a szentpétervári Konsztantyinovszkij-palotában. Az afrikai békemisszió egy sor bizalomépítő intézkedésről szeretne megállapodni Moszkvával. A küldöttség pénteken Kijevbe utazott, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A találkozón Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke ismertette a béketervüket, és elmondta, hogy az afrikai országok vezetői nagyon világos üzenettel érkeztek, miszerint szeretnék, ha véget érne az ukrajnai háború.

– A háború befejezése érdekében tett hozzájárulásunkat a legnagyobb tisztelettel tesszük mindkét ország felé, tiszteletben tartva az általuk kifejtett álláspontokat. De abban is hiszünk, hogy kialakulhat egy közös álláspont. Egy olyan álláspont, amely a békéhez vezethet. És valóban úgy gondoljuk, hogy itt az ideje, hogy tárgyaljanak a felek. Tárgyaljanak a háború befejezéséről, mert ez a konfliktus instabilitást és hatalmas kárt okoz a világ országainak – fogalmazott Ramaphosa. A dél-afrikai elnök hozzátette, hogy létfontosságú az Ukrajnából a tengeren keresztül vezető gabonaexport útvonalainak megnyitása.

A döntésnek komoly hatása van az országainkra nézve. Szeretnénk felszólítani a feleket, hogy ne akadályozzák a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportot, és nyissák meg ezeket az útvonalakat. Tehát bármilyen akadályok is vannak, azokat fel kell számolni.

– jegyezte meg Ramaphosa. Ezután a konfliktusban szenvedő gyermekeket is megemlítette. A politikus véleménye szerint a gyermekeket biztonságban vissza kell juttatni az otthonaikba.

PUTYIN, Vlagyimir
A Ria Novosztyi orosz hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b3) megbeszélést folytat a Dél-afrikai Köztársaság, Egyiptom, Szenegál, Zambia, Uganda és a Kongói Köztársaság vezetõivel és magas rangú tisztségviselõivel Szentpéterváron 2023. június 17-én. Fotó: Pavel Bednyakov

Miután az afrikai békemisszió küldöttei bemutatták tervüket, Putyin megismételte álláspontját, miszerint Ukrajna és a Nyugat kezdte a konfliktust jóval azelőtt, hogy Oroszország tavaly februárban átküldte fegyveres erőit a határon. 

Azt mondta, hogy nem Oroszország, hanem a Nyugat a felelős a globális élelmiszerárak tavaly év eleji hirtelen emelkedéséért. Elmondta a küldöttségnek, hogy az ukrán gabonaexport a fekete-tengeri kikötőkből, amit Oroszország az elmúlt évben engedélyezett, nem enyhíti Afrika magas élelmiszerárakkal kapcsolatos nehézségeit, mivel az nagyrészt a gazdag országokba irányul.

Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy Oroszország nem akadályozza meg egyetlen ukrán gyermek hazatérését sem.

Kivittük őket a konfliktusövezetből, megmentve ezzel az életüket

 – jelentette ki az orosz elnök.

Megemlítette továbbá, hogy Oroszország továbbra is nyitott az építő párbeszédre bárkivel, aki a békét a méltányosság és a felek jogos érdekeinek elismerésének elve alapján akarja megteremteni. Hozzáfűzte továbbá, hogy 

Oroszország soha nem utasította el a Kijevvel folytatott tárgyalásokat, amelyeket véleménye szerint az ukrán fél akadályoz.

 

Boritókép: A Ria Novosztyi orosz hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat a Dél-afrikai Köztársaság, Egyiptom, Szenegál, Zambia, Uganda és a Kongói Köztársaság vezetőivel és  magas rangú tisztségviselőivel Szentpéterváron. (Forrás: MTI/AP/Ria Novosztyi orosz hírügynökség/Pavel Bednyakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.