A zavargások központjainak számító külvárosok vezetőivel találkozott a francia elnök

Emmanuel Macron szerint már javul a helyzet a csaknem egy hete tartó erőszakos zavargások közepette.

Gábor Márton
2023. 07. 04. 17:20
MACRON, Emmanuel
Brüsszel, 2023. március 24. Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója után, 2023. március 24-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársasági elnök a hivatalában fogadta az érintett 241 település polgármesterét.

Azt kérdeztem, hogy tartósan helyreállt-e a nyugalom. Az elnök pedig azt válaszolta, hogy óvatos előrejelzései szerint az a csúcspont, amelyet az elmúlt napokban láttunk, már a múlté

− idézte a találkozó egyik résztvevője az elnököt az AFP hírügynökségnek. 

Tartós rendet akarunk mind, ezen fogunk dolgozni. Ez abszolúte prioritást élvez

− tette hozzá Emmanuel Macron, aki köszönetet mondott az önkormányzati vezetőknek, ahogy a rendőröknek, a csendőröknek és a tűzoltóknak hétfő este. A köztársasági elnök sürgősségi törvénytervezetet is bejelentett a megrongált középületek, közlekedési eszközök és közterek helyreállításának finanszírozására.

Egy héttel a zavargások kirobbanása után,  amelyet egy rendőri intézkedés során megölt tizenéves halála váltott ki, keddre virradóra 72 embert állítottak elő országszerte, közülük 24-et a párizsi agglomerációban, miután rendőrségi és csendőrségi épületekre támadtak.

Kedd este a felszíni közlekedés már 22 óráig működik a fővárosi agglomerációban, míg az elmúlt napokban este 21 órakor leálltak az autóbuszok és a villamosok, a többi nagyvárosban ismét a megszokott menetrend lép életbe. A rendőrség és a csendőrség azonban továbbra is nagy erőkkel, mintegy 45 ezer fővel lesz az utcákon kedd éjjel.

A belügyminisztérium legfrissebb összesítése szerint a zavargásokban 3486 embert állítottak elő, 12 202 gépkocsit gyújtottak fel, 1105 épületben keletkezett tűzkár vagy rongálás, 209 rendőrségi és csendőrségi létesítményt ért támadás.

A legjelentősebb károkat hatvan iskolaépület szenvedte el, ezenkívül több mint ezer üzletet kifosztottak vagy felgyújtottak Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerint. A tárcavezető külön támogatást ígért a legtöbb kárt szenvedett üzleteknek a biztosítók által folyósított kártérítésen felül. 

A polgármestereknek Emmanuel Macron elmondta, hogy alapos munkával szeretné megérteni a mélyreható okait annak, ami az elmúlt napok eseményeihez vezetett, ugyanis az utcákon tomboló személyek többsége kiskorú volt, hasonlóan a 2005 őszén három hétig tartó elővárosi zavargásokhoz.

Az államfő és a kormány több tagja is felvetette azt a korábban jobboldali politikusok által szorgalmazott ötletet, hogy a hatóságok büntessék meg a zavargásokban részt vevő kiskorúak szüleit is. 

Az előállított rendbontók átlagéletkora ugyanis 17 év, jelentős részük 12-13 éves a hatóságok szerint, kétharmaduknak pedig még soha nem volt dolga a rendőrséggel. A bíróságok eddig 374 fiatalt ítéltek el gyorsított eljárásban.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója után, 2023. március 24-én
(Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.