Akár 45 Celsius-fok is lehet Olaszországban

Tombol a kánikula Olaszországban, a héten rekordmagaságba emelkedik a hőmérő higanyszála a félszigeten.

2023. 07. 10. 21:35
Nap, Hőség
Hőség, Nap, Forróság, kánikula Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte Itáliát az idei nyár második hőhulláma, melyet a meteorológusok a mitológiából ismert háromfejű kutyáról, Cerberusról neveztek el. A Szaharából érkező erőteljes hőhullám nemcsak a héten, hanem a jövő héten is hevíti a félszigetet. A legmelegebbre kedden és a szerdán lehet majd számítani, szerdától pár fokot enyhül a kánikula. 

Az északi tartományokban 35-37, a félsziget középső részén 38-40, míg a déli szigeteken 45 Celsius-fok feletti hőmérsékletre készülnek. 

A legnagyobb hőséget a Szardínia szigetén, Cagliari szomszédságában található Decimomannu településen jósolják, ahol a hőmérséklet elérheti akár a 48 fokot is. 

A hőmérő higanyszála országszerte 33 fok felett lesz, az éjszakai órákban sem süllyed 25 fok alá. 

Az olasz meteorológusok szerint az idei lesz az elmúlt húsz év legmelegebb nyara. 

A magas páratartalmú levegő megterheli a szervezetet, főként a gyermekekre és az idősekre lehet veszélyes. A hatalmas hőséget hirtelen erőteljes viharok szakíthatják meg. A félórás záporesők akár négyórás égszakadássá, jégesővé is alakulhatnak. 

Hőriasztást rendeltek el több olasz nagyvárosban, Bolognában, Milánóban, Padovában és Ferrarában is. A hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg csak az esti órákban tartózkodjanak a szabadban, és sok folyadékot fogyasszanak. Hozzáteszik, a könnyen emészthető saláták és lédús gyümölcsök fogyasztása is segít elviselni a hőséget. Olasz orvos szakértők a rendkívüli meleg mellékhatásaira is felhívták a figyelmet. 

A szervezetet erősen megviselő kánikula következtében a mentális képességek csökkenhetnek és agresszív viselkedésformák is kialakulhatnak. 

Az olasz nagyvárosokban a turisták a szökőkutak és utcai kutak vizével hűtik felhevült testüket a tikkasztó melegben. 

Az afrikai hőhullám a közép- európai országokat is eléri, az elkövetkező napokban Franciaországban, Svájcban, Ausztriában, Németországban, Szlovéniában, Lengyelországban és Magyarországon is erőteljes lesz a felmelegedés.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.