Atomfegyverbázist közelített meg a Wagner-csoport lázadásakor

Katonai járművek egy csoportja Moszkva helyett állítólag egy nukleáris fegyvereket tároló létesítményhez ment.

Gábor Márton
2023. 07. 11. 13:02
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rosztov-na-Donu, 2023. június 24. A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg katonái az ukrajnai orosz katonai mûveleteket irányító központ közelében Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a lázadó Wagner-csoport június 24-én észak Moszkva felé haladt, a katonai járművek egy csoportja kelet felé terelődött egy autópályán, egy megerősített orosz katonai bázis irányába, ahol nukleáris fegyvereket tárolnak – derült ki az interneten közzétett videókból és a helyi lakosokkal készített interjúkból.

Amint azonban a Wagner-harcosok elérték a vidéki területeket, elvesztették a nyomukat, körülbelül 100 km-re a Voronyezs-45 nevű nukleáris bázistól. A Reuters hírügynökség nem tudta megerősíteni, hogy mi történt ezután, nyugati tisztviselők pedig többször is azt állították, hogy Oroszország nukleáris készletei soha nem voltak veszélyben a felkelés alatt.

Egy exkluzív interjúban azonban az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov azt mondta, hogy a Wagner-harcosok sokkal tovább mentek. Elmondta, hogy eljutottak a nukleáris bázisra, és az volt a szándékuk, hogy szovjet nukleáris eszközöket szerezzenek.

Ez egy olyan létesítmény, amely jelentősen megnövelte volna a lázadás tétjét

− mondta Budanov, aki szerint az egyetlen akadályt a nukleáris raktár ajtajai jelentették a Wagner-harcosok előtt. „A tároló ajtajai zárva voltak, ezért nem jutottak be a műszaki részlegbe” − tette hozzá a kémfőnök.

A Reuters azonban nem tudta megállapítani, hogy a Wagner csapatai valóban eljutottak-e a Voronyezs-45 létesítménybe. Budanov nem szolgáltatott bizonyítékot állítására, és nem volt hajlandó megmondani, hogy milyen megbeszélésekre került sor az Egyesült Államokkal és más szövetségesekkel az incidensről. Azt sem mondta, hogy a harcosok ezt követően miért vonultak vissza.

Egy katonai kapcsolatokkal rendelkező, a Kremlhez közel álló forrás megerősítette Budanov beszámolójának egyes részeit. 

Egy Wagner-kontingensnek sikerült bejutnia egy kiemelt zónába, amivel kapcsolatban az amerikaiak aggodalmukat fejezték ki, ugyanis a területen nukleáris lőszereket tárolnak

− mondta.

Egy másik, az orosz megszállás alatt álló Kelet-Ukrajnában tartózkodó, az ügyet ismerő forrás szerint ez aggodalmat keltett a Kremlben, és lendületet adott ahhoz, hogy június 24-én este sietve tárgyalásokat folytassanak a lázadás befejezéséről, amelynek közvetítésében Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök vett részt.

Amerikai tisztviselők kételyeiket fejezték ki ezzel a beszámolóval kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy a Wagner-erők elérték-e a bázist, és atomfegyverek megszerzésére törekedtek-e, Adam Hodge, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője azt mondta:

Nem tudjuk megerősíteni ezt a jelentést. Semmilyen jel nem utalt arra, hogy nukleáris fegyverek vagy anyagok veszélyben lennének.

A Kreml és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner parancsnoka nem válaszolt a kérdésekre.

Matt Korda, az Amerikai Tudósok Szövetségének vezető munkatársa és a Nukleáris Információs Projekt projektvezetője szerint gyakorlatilag lehetetlen lenne, hogy egy nem állami szereplő megsértse az orosz nukleáris biztonságot. Szerinte a Wagner több ezer katonával rendelkezhetett, de nem valószínű, hogy bármelyikük is tudta, hogyan kell felrobbantani egy ilyen bombát.

Ha lenne egy rosszindulatú szereplő, aki képes lenne rátenni a kezét egy nukleáris fegyverre, akkor a fegyvereket a befejezetlen összeszerelés állapotában tárolva találná. Speciális berendezések telepítésével, majd az engedélyező cselekvési kapcsolatok feloldásával kellene befejezni őket, és ehhez az orosz nukleáris arzenál védelméért felelős 12. igazgatóság együttműködésére lenne szükségük

− jelentette ki Korda. 

Budanov egyébként az első hivatalos személy, aki arra utalt, hogy a Wagner-harcosok közel kerültek a nukleáris fegyverek megszerzéséhez és a fegyveres lázadás további eszkalálódásához, amelyet széles körben Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmának legnagyobb kihívásaként értelmeztek. 

Borítókép: A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ közelében Rosztov-na-Donuban.  (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.