Az utolsó hajó is elment – mi lesz a gabonamegállapodás sorsa?

Még a fekete-tengeri gabona biztonságos szállítását segítő paktum vége előtt kifutott az utolsó gabonaféléket szállító hajó Odessza kikötőjéből.

Gábor Márton
2023. 07. 16. 16:51
ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2022. november 17. A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötõbe. November 17-én Ukrajna és Oroszország 120 nappal meghosszabbította az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodást, amely a napokban járt volna le. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az utóbbi négy hónapban több mint 11 millió tonna gabonát exportáltak az ukrán kikötõkbõl. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters és a MarineTraffic.com szerint az utolsó hajó, amely az ENSZ közvetítésével létrejött, az ukrán gabona biztonságos fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodás értelmében közlekedett, vasárnap kora reggel elhagyta Odessza kikötőjét a megállapodás meghosszabbításának határideje előtt.

Oroszország június 27. óta nem járult hozzá új hajók regisztrálásához, a megállapodás pedig hétfőn lejár, hacsak Moszkva nem egyezik bele annak meghosszabbításba.

Az ENSZ szóvivője pénteken közölte, hogy António Guterres főtitkár Vlagyimir Putyin orosz elnöktől vár választ a megállapodás meghosszabbítására vonatkozó javaslatra.

Putyin szombaton telefonon közölte Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnökkel, hogy még nem teljesültek az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport előtt álló akadályok elhárítására tett vállalások. Oroszország többször fenyegetőzött azzal, hogy kilép az ENSZ és Törökország által 2022 júliusában, Oroszország ukrajnai invázióját követően közvetített megállapodásból, amit korábban május 17-én két hónappal meghosszabbítottak.

Az Ukrajna és Oroszország között létrejött, mérföldkőnek számító mezőgazdasági megállapodás hétfőn lejár, ami várhatóan tovább súlyosbítja a háború globális következményeit.

António Guterres főtitkár nemrég levelet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben javaslatokat fogalmazott meg a megállapodás megmentésére. Pénteken Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő újságíróknak azt mondta, hogy a hétvégén folytatódnak az egyeztetések az orosz vezetéssel.

Moszkva ugyanis azt állítja, hogy a jelenlegi megállapodás csak az ukrán mezőgazdasági termékeket támogatja, az orosz műtrágyaexportot nem, amely szintén szerepel a megállapodásban.

Az ukrajnai háború kezdete előtt a két ország a globális gabonaexport közel negyedét adta. Ezek a mezőgazdasági szállítmányok közel hat hónapra leálltak, amíg Ukrajna, Oroszország, az ENSZ és Törökország képviselői meg nem állapodtak egy humanitárius tengeri folyosó létrehozásáról a fekete-tengeri gabona kezdeményezés keretében.

A tavaly júliusban létrejött megállapodás három kulcsfontosságú ukrán kikötő újbóli megnyitásával enyhítette Oroszország tengeri blokádját.

A megállapodás értelmében több mint 1000, közel 33 millió tonna mezőgazdasági terméket szállító hajó indult el Ukrajna háború sújtotta kikötőiből, Odesszából, Csornomorszkból és Juzsnyij-Pivdennyijből.

Borítókép: A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötőbe (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.