Bécsben tárgyal Orbán Viktor az illegális migráció elleni fellépésről

Magyarország, Szerbia és Ausztria vezetői harmadik alkalommal tartanak közös csúcstalálkozót.

Magyar Nemzet
2023. 07. 07. 6:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösen lép fel az illegális bevándorlás ellen Magyarország, Szerbia és Ausztria. A szerb elnök, a magyar miniszterelnök és az osztrák kancellár már harmadik alkalommal találkozik hármasban, hogy a balkáni útvonalon fellépő migrációs nyomást együttes erővel csökkentsék. Az osztrák kancellár hivatala által közzétett program szerint a tárgyalások pénteken fél 11-kor kezdődnek, majd délben a három ország vezetője közös sajtótájékoztatón számol be az eredményekről, amit a hivatal honlapján élőben közvetítenek.

Az eseményen az érintett országok külügyminiszterei, valamint belügyi és rendőri vezetők is részt vesznek. A hivatalos program ugyan csak pénteken kezdődik, de a szerb elnök már csütörtökön megérkezett az osztrák fővárosba. Instagramján egyebek mellett azt írta, hogy fontos megbeszélések várnak rá, s vele tartott Ivica Dacsics külügyminiszter és Bratiszlav Gasics belügyminiszter is.

Karl Nehammer, Orbán Viktor és Alekszandar Vucsics tavaly ősszel először Budapesten, majd Belgrádban egyeztettek a lehetséges intézkedésekről. Ezúttal pedig Bécs ad otthont a megbeszélésnek.

Legutóbbi, novemberi csúcstalálkozójukon szerződést írtak alá, hogy a három ország képviselői együttesen lépnek fel az illegális migrációval szemben. Ausztria, Magyarország és Szerbia kisegíti egymást ebben a kihívásban – írta a belgrádi találkozóról szóló beszámolójában a V4NA nemzetközi hírügynökség.

– Ez a találkozó nem csak a magyaroknak fontos, az egész Balkán szenved, és azt is ki kell mondani, a migrációt nem menedzselni kell, hanem megállítani – szögezte le akkor a magyar kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta: 

Sokkal jobban meg tudnánk állítani a migrációt, ha Szerbia már az Európai Unióban lenne.

 Magyarország ezért azt sürgeti, hogy hagyják jóvá Belgrád teljes jogú tagságát. A miniszterelnök szerint amíg ez nem történik meg, addig azt kell elérni, hogy a migrációs védvonal minél délebbre kerüljön. 

A novemberi belgrádi találkozón a szerb köztársasági elnök kifejtette: 

Szerbia nem akar parkolópálya lenni a migránsok számára.

– Azokat, akiknek nincs esélyük menekültstátust kapni, a származási országukba kell vinni – tette hozzá.

Karl Nehammer osztrák kancellár pedig a sajtótájékoztatón megjegyezte: 

ez egy bizalmon alapuló együttműködés. Az országok partneri megállapodást kötöttek az illegális migráció ellen.

Az elmúlt hetekben a migránsok miatt több incidens is volt a magyar határ közvetlen közelében. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a napokban többször is előfordult, hogy hosszú perceken át tartott a lövöldözés a szerb–magyar határnál. Horgoson is több felvételt készült arról, hogy fegyveres bevándorlók járják a falut.

Az embercsempészek most már szinte minden nap lövik egymást, s eddig csak a vakszerencsének és a helyiek óvatosságának köszönhető, hogy nem volt áldozata vagy sérültje a gépfegyverekből leadott lövéseknek, amelyeket a pár utcával arrébb lévő házuk udvarából is hallanak a szabadkaiak.

A helyiek félnek és felháborodottak, hogy gyakorlatilag no-go zónává vált az erdő a szerb–magyar határ mentén.


Borítókép: Osztrák–szerb–magyar egyeztetés a migráció visszaszorításáról Belgrádban (Forrás: Alekszandar Vucsics Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.