Az Európai Unió tenne valamit az illegális migráció ellen, az EP rögtön ellenáll

Brüsszel egymilliárd eurót ad Tunéziának az emberkereskedelem elleni fellépés elősegítésére.

Magyar Nemzet
2023. 07. 15. 10:35
Tunisz, 2023. március 3. Fekete-afrikai migránsok tábora a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tuniszi irodája elõtt 2023. március 3-án. Kaísz Szaíd tunéziai elnök február végén "sürgõs intézkedéseket" jelentett be a Szaharától délre fekvõ afrikai országok illegális bevándorlóival szemben, mert jelenlétük "erõszak, bûnözés és egyéb elfogadhatatlan cselekmények melegágya". MTI/AP/Haszene Dridi Fotó: Haszene Dridi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió egymilliárd eurót ad Tunéziának, hogy az afrikai ország felléphessen az emberkereskedelem ellen, illetve, hogy támogatást nyújtson az állam gyengélkedő gazdaságának. A segítségnyújtás részleteiről ír alá megállapodást vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, akivel Tunéziába tart Olaszország és Hollandia miniszterelnöke is – számolt be a The Guardian brit napilap.

A sajtó forrásai úgy tudják, hogy egy szándéknyilatkozat aláírására kerül sor a találkozón. Mindez annak ellenére történik, hogy csak néhány nappal korábban, az Európai Parlament politikusainak egy csoportja arra figyelmeztetett, hogy Tunéziának nem szabad „ezüsttányéron” kínálni az alkut. A döntéshozók ugyanis az afrikai államban lévő demokrácia „összeomlásától” félnek. 

Mounir Satouri, aki marokkói születésű, de francia zöldpárti EP-képviselő nem tartja helyesnek, hogy Tunéziának pénzt adnak.

Az Európai Unió nem lehet része a tunéziai demokrácia Szaíd elnök alatti összeomlásának, nem lehet bűnrészes ebben.

Ezt már Matjaz Nemec szlovén baloldali EP-képviselő mondta az üggyel kapcsolatban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy szerinte arra van szükség, hogy az összes európai intézmény összefogjon. Kiemelte: 

a felszabaduló pénzt az emberi jogok, a demokrácia és természetesen a jogállamiság maradéktalan tiszteletben tartásához kell kötni.

Von der Leyen útjára egy hónappal azután kerül sor, hogy az említett trió először Tunéziába utazott, hogy bemutasson egy kilencszázmillió eurós pénzügyi támogatást és további 150 millió eurót a Nemzetközi Valutaalap által meghatározott reformprogram támogatására. Mint arról a Magyar Nemzet már korábban is beszámolt, hiába az uniós akarat, a tunéziai elnök ezelőtt hajthatatlannak tűnt.

 

Tunézia nem lesz Európa határainak őre, hogy az illegális bevándorlást megakadályozza

 − mondta Kaisz Szaíd tunéziai elnök Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott telefonbeszélgetése során még júniusban. Tunézia csak a saját határait fogja védeni − idézte Szaídot az elnöki hivatal közleménye a beszélgetésről.

Brüsszel most a megállapodás gazdasági részére helyezi a hangsúlyt, s a csomag tágabb gazdasági részeit emeli ki. Ezzel próbálnak meg az uniós vezetők kitörni a tárgyalások zsákutcájából, miután Kaisz Szaíd tunéziai elnök kijelentette, hogy országa nem lesz az EU „határőrsége”.

 

Borítókép: Fekete-afrikai migránsok tábora a Nemzetközi Migrációs Szervezet tuniszi irodája előtt 2023. március 3-án. (Fotó: MTI/AP/Haszene Dridi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.