Csak tizenegy ország teljesíti a NATO elvárásait, Magyarország köztük van

Még mindig sok tag adós azzal, hogy a GDP két százalékát védelemre költse.

2023. 07. 07. 19:41
null
Pabrade, 2023. június 26. Litván és német katonák a Griffin Storm 2023 fedõnevû litván-német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvõ Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án. A manõverek kezdetén jelen lévõ német védelmi miniszter bejelentette: Németország négyezer katonát küld Litvániába állandó jelleggel a NATO keleti szárnya megerõsítésének érdekében. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO 31 tagállama közül mindössze 11 teljesíti az iránymutatást, amely szerint GDP-jük legalább két százalékát védelmi költségvetésükre kell fordítani – derül ki a legfrissebb számításokból.

A statisztikák szerint a NATO élvonalába tartozik Magyarország is.

Hazánkon kívül még az Egyesült Államok, Lengyelország, Görögország, Észtország, Litvánia, Lettország, Finnország, Románia, az Egyesült Királyság és Szlovákia éri el a két százalékot. Rajtuk kívül Franciaország még közelít 1,9 százalékkal, Németország viszont a beharangozott haderőfejlesztés ellenére továbbra is csak 1,57 százalékon áll. A sort Luxemburg, Spanyolország és Belgium zárja.

SCHOLZ, Olaf
Olaf Scholz német kancellár (az előtérben) egy Eurofighter harci gép pilótafülkéjéből integet a németországi Jagel légi támaszpontján 2023. június 16-án, az Air Defender 2023 hadgyakorlat ötödik napján  Fotó: Clemens Bilan

A Politico brüsszeli portál emlékeztet rá, hogy tavaly még csak hét tagállam teljesítette a 2014-ben vállalt elvárásokat, akkor egyébként még Magyarország sem tartozott közéjük. 

Az adatokból kiderül, hogy a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programnak hála hazánkban fokozatosan, de nagy léptekkel javult az arány: míg 2014-ben a GDP 0,86 százalékát költöttük a védelmi költségvetésre, addig 2023-ban már 2,43 százalékot. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is azt emelte ki, hogy Európában és Kanadában 8,3 százalékot emelkedett a védelmi költségvetés, amire évtizedek óta nem volt példa. A fegyverkezésnek nyilvánvalóan az orosz–ukrán háború kirobbanása adott lendületet.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint a jövő heti vilniusi NATO-csúcstalálkozó egyik kiemelt témája lesz, hogy rávegyék a vonakodó vagy lassú tagokat, költsenek többet. Szenátorok egy csapata levelet is írt Joe Biden amerikai elnöknek, hogy gyakoroljon nyomást a szövetségesekre. 

Valójában azonban elődje, Donald Trump már évekkel korábban szorgalmazta, hogy a NATO-tagoknak teljesíteni kellene a kétszázalékos küszöböt, sőt felvetette, hogy ezt négy százalékra kellene emelni. A republikánus elnök már akkor világossá tette, az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy egyedül védje meg Európát.

Borítókép: Litván és német katonák a Griffin Storm 2023 fedőnevú litván–német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvő Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.