Évtizedek óta hazudik a nukleáris szennyezésről az Egyesült Államok

Washington igyekszik eltitkolni, hogy a ’70-es évek óta radioaktív szennyezéssel károsítja az emberek egészségét.

Gábor Márton
2023. 07. 26. 5:41
Amerikai nukleáris teszt Nevadában. Forrás: National Nuclear Security Administration / Nevada Field Office
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Missouri állambeli Coldwater patak a második világháború idején az első atombomba megépítéséből visszamaradó nukleáris hulladékkal szennyezett – derült ki egy nemrégiben nyilvánosságra hozott dokumentumól. Az Associated Press hírügynökség arról számolt be, a szövetségi kormány és az atombombagyártásért felelős vállalatok tisztában voltak az egészségügyi kockázatokkal, a kiömlésekkel, a helytelenül tárolt szennyező anyagokkal és más problémákkal, de gyakran figyelmen kívül hagyták ezeket. 

A jelentés szerint a szövetségi egészségügyi hatóság vizsgálói megnövekedett rákkockázatot mutattak ki azoknál, akik gyerekkorukban egy uránhulladékkal szennyezett patakban játszottak.

A kormány megúszta ezt azzal, hogy évekig hazudott. Ők voltak az egyetlenek, akiknek a birtokában voltak ezek a tanulmányok. Ez még a Manhattan-terv idejére nyúlik vissza. St. Louis egy jelentős uránfeldolgozó központ volt

– mondta Hawley szenátor. A Manhattan-terv, amely a második világháborúban az atomfegyver kifejlesztésére szolgáló projekt volt, azért is kapcsolódik szorosan a Missouri állambeli településhez, mert az Egyesült Államok atomprogramjához használt dúsított uránium egy részét a város területén állították elő.

Később a kormány azonban csak annyit tett, hogy az uránt és a hulladékot egyszerűen beledobták a patakba, valamint a föld alá rejtették – minderre évekig nem derült fény. A szennyezési probléma azonban már a ’70-es években kiderült, ám az amerikai vezetés erről nem szólt, titokban tartották. Hawley közlése szerint édesanyák egy csoportja szerzett meg az üggyel kapcsolatban 15 ezer dokumentumot. A szenátor rendszeresen felhívja a figyelmet a Coldwater pataknál zajló katasztrófára. Az aktivista ebben a hónapban bejelentette, hogy törvényjavaslatot tervez benyújtani annak érdekében, hogy a szövetségi kormány fizesse a szennyezéssel összefüggésben megbetegedett emberek orvosi számláit.

– Ez egy nagyon egyszerű koncepció. A szövetségi kormány megmérgezte a levegőt és a vizet a St. Louis-i régióban, ezért fizetniük kell azokért az emberekért, akik emiatt megbetegedtek. Ha a kormány okozta a katasztrófát – márpedig ez így van –, akkor a kormánynak kell gondoskodnia róla – magyarázta Hawley. Hangsúlyozta, ahogyan ő is kiáll az emberekért, úgy kellene Washingtonnak is a St. Louis-i emberek mellett állnia.

Borítókép: Amerikai nukleáris teszt Nevada államban (Fotó: National Nuclear Security Administration/Nevada Field Office)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.