Csaknem húszmillió embert várnak az üzbég elnökválasztásra

Csaknem húszmillió ember vehet részt az üzbég elnökválasztáson, melyre azután került sor, hogy a lakosság április végén referendum útján megszavazta az alkotmánymódosítást, beleértve az államfői tisztségre vonatkozó szabályok módosítását is. Az új intézkedések értelmében az elnök egymás után akár kétszer is megválasztható államfőnek. A Magyar Nemzet munkatársai két, egy taskenti és egy vidéki szavazókörzetet is meglátogattak.

Dócza Edith Krisztina (Taskent)
2023. 07. 09. 11:09
null
UZBEKISTAN-VOTE Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazókörök reggel 8 órakor nyitottak, ahol helyi idő szerint egészen este 20 óráig van lehetőségük a szavazásra jogosultaknak leadni a voksaikat. Az elnökválasztást Savkat Mirzijojev, Üzbegisztán jelenlegi államfője jelentette be, miután a lakosság az április 30-i népszavazáson az alkotmánymódosítást választotta.

Az intézkedések értelmében az elnöki tisztségre vonatkozó szabályok is módosultak: egy személy egymás után már kétszer is elfoglalhatja az elnöki széket, és mandátumát hét évre terjesztették ki. Amennyiben Mirzijojevet választják meg a négy induló közül az ország elnökének, akár 2037-ig is a közép-ázsiai ország élén állhat.

A politikus ráadásul nagy esélyekkel is indul, az elmúlt években ugyanis temérdek reformot végrehajtott az ország előrehaladása, fejlődése érdekében – beleértve a külpolitikai irányváltást, melynek értelmében Üzbegisztán egyre nyitottabbá válik, többek közt az Eurázsiai Gazdasági Unió irányába. A lakosságot azonban a sikeres szociális reformjaival is sikerült megnyernie, tervezett intézkedései között pedig újabbak szerepelnek, mint például ingyenes iskolai étkezés minden általános és középiskolás diák számára.

 

Zoja Vasziljevna Lobanova szavazatának leadása után lapunknak elmondta, hogy a jelenlegi államfőre szavazott. Kiemelte ugyanakkor, mindenkinek a saját döntése, hogy részt vesz-e a szavazáson és hogy kire szavaz. A hölgy ukrán és orosz szülők gyermeke, ám ő maga már Üzbegisztánban született, és mindvégig itt élt, sosem tervezett elköltözni. Lobanova már nyugdíjas, korábban orvosként dolgozott. A hölggyel az üzbég főváros, Taskent egyik állami általános iskolájának szavazókörzetében találkoztunk, ahova összesen 1250 szavazót várnak a tikkasztó hőség ellenére is a nap folyamán. 

A vidéki Parkent városában is nagy népszerűségnek örvend az elnökválasztás, összesen 2172-en jelentkeztek be a voksolásra, helyi idő szerint délután 4 óra környékén már 70 százalékuk leadta szavazatát. A Magyar Nemzetnek a lányával és két unokájával a szavazókörzetbe érkezett Aszrorova Dildora Ilkomovna elmondta, elégedett az elmúlt években tapasztalt változásokkal, különösen, ami a belpolitikai átalakulásokat illeti: új iskolák, orvosi rendelők és kórházak épülnek a településeken, és temérdek felújítás zajlik országszerte. „Azért jöttem ma, hogy a jövőnkről szavazhassak” – mondta a nyugdíjas hölgy, aki arról is beszélt, elégedett a nyugdíjával.

Az egész országban csaknem húszmillióan regisztráltak az elnökválasztásra – erről Nizamhodzsaev Zajnaddin Mahmatovics, a központi választási bizottság elnöke sajtótájékoztató keretében beszélt a média munkatársainak. 

Kiemelte, hogy az üzbég vezetés prioritásként kezeli az átláthatóságot az elnökválasztás során, ennek jeleit is tapasztaltuk egész Taskentben: a város tele van nemzetközi megfigyelőkkel a világ minden tájáról, köztük Magyarországról is érkeztek. Összesen 797 külföldi megfigyelőt delegáltak, a helyiek száma pedig az 53 ezret is meghaladja. 

Miután megérkeztünk Taskentbe, szembetűnő volt, hogy nem láttunk egyetlen választási plakátot sem. Ennek oka, hogy a választás előtti napon, szombaton és a választás napján, vasárnap már nem lehet kampányolni az üzbég alkotmány 44. cike értelmében. A választás napját azonban sorra hirdetik plakátokon és kivetítőkön, még a metrókocsik és a metróállomások is tele vannak velük. Emellett kizárólag olyan plakátokat lehet látni, amelyeken a négy induló életrajza olvasható – noha előbbiekkel ellentétben ezeket csak elvétve látni a fővárosban.

Savkat Mirzijojev 2016-ban kezdte meg elnöki tisztségét elődje, Islom Karimov halála után. A politikus jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, már több kétoldalú találkozóra is sor került, legutóbb a török fővárosban, Ankarában találkozott egymással a két vezető. Mirzijojev mellett indult még az elnökválasztáson Ukugbek Inojatov, az előző elnök által alapított Üzbegisztán Népi Demokrata Pártjának (XDP) színeiben, és Abdusukur Kamzajev a baloldali Üzbegisztán Ökológiai Pártjának politikusa. Ringbe szállt még mellettük Robakon Makmudova, az egyetlen női elnökjelölt, a szintén baloldali Igazságosság Szociáldemokrata Párt (ASDP) színeiben.

Borítókép: Emberek adják le a szavazatukat az üzbég elnökválasztáson Taskentben 2023. július 9-én. (Fotó: Vyacheslav Oseledko/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.