Már a legkisebbek sincsenek biztonságban – így férkőzik be a háborús propaganda a videójátékok világába + videó

A játékok világa egy olyan platform, amely hatással lehet a közvéleményre, itt könnyedén el lehet érni a közönséget, különösen a fiatalokat – fogalmazott a The New York Times amerikai napilapnak egy amerikai kiberbiztonsági szakértő. Mind az orosz, mind az ukrán fél előszeretettel használja az online teret saját háborús narratívája erősítésére, ez alól pedig a videójátékok sem kivételek.

2023. 07. 31. 4:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A játéknak segítenie kell az ember fejlődését, segítenie kell neki, hogy megtalálja önmagát, segítenie kell nevelését mind az egyetemes emberi értékek, mind a hazafiság tekintetében – fogalmazott Vlagyimir Putyin nemrégiben egy konferencián. Az orosz elnök az orosz fiatalok körében is népszerű videójátékokról – négyből egy orosz játszik valamilyen online játékkal – szólva elmondta, kiemelten fontosak és úgy kell megalkotni őket, hogy a „művészet és oktatás keresztmetszetében” legyenek.

 

Propaganda a virtuális térben

De miért is fontos ez? A The New York Times amerikai napilap cikke szerint az orosz háborús propaganda egyre nagyobb mértékben jelenik meg a különböző, általában gyerekek, fiatalok számára fejlesztett online játékokban. A Minecraft nevű nyílt világú játékban – amelynek lényege, hogy nincs kitűzött célja, a játékosok kezébe adja a játék menetének irányítását – például orosz felhasználók rekreálták az ukrajnai Szoledár városáért folytatott harcokat. Az ukrán védelmi erők sokáig tartani tudták a kelet-ukrajnai várost, azonban végül az orosz egységeknek, a Wagner-csoport vezetésével sikerült elfoglalniuk. Ezután következett Bahmut ostroma. Idén júniusban az Orosz Föderáció létrejöttéről megemlékező nemzeti ünnepen több orosz híresség és zenész virtuális koncertet adott a Minecraft felületén. 

A szervezésben részt vett egy orosz kormányzati tisztviselő, Ekaterina Mizulina is.

A World of Tanks nevű, fiatalok körében igen népszerű online játékban a náci Németország fölött aratott győzelemre megemlékezve újraalkották a szovjet tankok moszkvai felvonulását 1945-ben. 

A játékok világa egy olyan platform, amely hatással lehet a közvéleményre, itt könnyedén el lehet érni a közönséget, különösen a fiatalokat

− mutatott rá a The New York Times megkeresésére Tanya Bekker, az amerikai ActiveFence kiberbiztonsági vállalat kutatója.

Az online játékok világának részét képezik azok a különböző szerverek, ahol a játékosok kapcsolatot tudnak tartani egymással, akár szóban, akár videóközvetítésen keresztül. Az egyik leghíresebb ilyen platform a Discord. A cikk szerint ezeken a szervereken is erőteljesen jelen vannak az olyan hírek, információk, amelyek a Kreml háborús narratíváját hivatottak terjeszteni, támogatni. 

A propaganda itt elsősorban arra törekszik, hogy a Wagner-csoportot és az orosz hadsereget menőnek és fenyegetőnek tüntesse fel

− vélekedett Clint Watts, a Microsoft kockázatelemző csapatának vezetője.

 

Oroszvadászat drónokkal

Ez a jelenség ugyanakkor nem csak az oroszokra jellemző, sőt. Egy német fejlesztőcsapat pár hónappal ezelőtt dobott piacra egy játékot, amely ukrán dróntámadásokat szimulál, a cél pedig egyszerű: minél több orosz célpontot kell megsemmisíteni.

A „Death from Above” (Halál az égből) nevet viselő játék fejlesztői ugyanakkor nem is köntörfalaznak:

Ez egy propagandajáték

− fogalmazott a Deutsche Welle német közszolgálati médiumnak Hendrik Lesser, a fejlesztőcég tulajdonosa. − Szándékosan egy nagyon egyszerű játékot készítettünk, amellyel bárki tud játszani, és amellyel egy tiszta álláspontot képviselünk – tette hozzá. 

Egy másik, ukrán fejlesztésű játék a „Putinist Slayer” (Putyinista vadász) nevet kapta, a játék menete ez esetben is egészen egyszerű: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lebegő fejéből lézert okádó szemével kell lelőni minél több orosz állami szereplőt és hírességet. A megsemmisítendő ellenségek között megtalálhatjuk többek közt Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőt, Dmitrij Medvegyevet, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettesét, vagy éppen Marija Zaharova orosz külügyi szóvivőt is. 

A játék a Star Wars-filmekből jól ismert bevezetővel kezdődik, amelyben Putyin drogfüggőként ábrázolva szövetséget köt gonosz földönkívüliekkel, hogy elpusztítsa a világot, a játékosoknak pedig ezt kell megakadályozniuk. 

Az ellenség néha ork formájában jelenik meg, utalva a háború kirobbanását követően elterjedt, az orosz katonákra használt propagandagúnynévre.

Ezenfelül amellett sem szabad szó nélkül elmenni, hogy a nyugati videójáték-fejlesztő óriások a háború kirobbanását követően szinte egytől egyig kifejezték szolidaritásukat Ukrajnával, s különböző módokon lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy Kijev melletti kiállásukat jelezzék játékostársaiknak. Ez lehet csak egy szimpla ukrán zászló a felhasználónév mellett, de akár egy különleges, pénzért megvásárolható kinézet, amellyel kitűnhetnek a többi karakter közül.

 

Borítókép: Egy ukrán fejlesztésű háborús videójáték (Fotó: Bunker 22)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.