Monica Lewinsky ötvenéves: Én voltam az internetes zaklatás első áldozata

Az idei évben két kerek évforduló is kapcsolódik az egykori fehér házi gyakornok, Monica Lewinsky nevéhez. Egyrészt 25 éve, 1998 januárjában robbant ki az a botrány, amely hónapokra, évekre a világ egyik legismertebb emberévé tette, másrészt az akkor 24 esztendős lány a mai napon lett ötvenéves.

Magyar Nemzet
Forrás: people.com, is.fi2023. 07. 23. 17:44
20th Television And FX's "Impeachment: American Crime Story" FYC Event
LOS ANGELES, CALIFORNIA - JUNE 10: Monica Lewinsky arrives at 20th Television And FX's "Impeachment: American Crime Story" FYC Event at the El Capitan Theatre on June 10, 2022 in Los Angeles, California. Jerod Harris/Getty Images/AFP (Photo by Jerod Harris / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: AFP/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Monica Lewinsky 21 évesen lett gyakornok a Fehér Házban, és akkor találkozott Bill Clinton akkori elnökkel, amikor ő a vezérkari főnök, Leon Panetta munkatársa lett. Nem sokkal később egy partin került közelebbi kontaktusba az elnökkel, s két éven át tartó viszony alakult ki közöttük.

Amikor 1998-ban kirobbant a botrány a sajtóban, Bill Clinton eleinte következetesen tagadott, de később kénytelen volt beismerni, hogy szexuális kapcsolata volt a fiatal hölggyel.

Az ügy minden híradás vezető témája volt hónapokig, ráadásul mivel Clinton a szenátus előtt is hazudott a kapcsolatról, így az a lehetőség is reális forgatókönyvnek tűnt, hogy a demokrata elnök belebukik a botrányba. 

Ez végül nem történt meg, kettejük közül pedig nem Clintonnak (akit szép lassan kimosdatott a sajtó és a korabeli megmondóemberek), hanem a gyakornoklánynak fordult fel fenekestül az élete, miután kapcsolatukról szinte minden nyilvánosságra került a médiában, a szexuális aktus után foltossá vált ruhától kezdve a méreteken át, a fizikai érintkezés apró részleteinek kivesézéséig.

Monica Lewinsky hetekig bujkált édesanyja lakásában az újságírók és a paparazzik elől, de a kéretlen hírnév egy új formájával is szembe kellett néznie. Akkoriban indult hódító útjára az internet, és Lewinsky lett az internetes zaklatók legfőbb célpontja. 

A televízióban rendre téma lett az eset, az úgynevezett szórakoztató műsorokban durva viccek sokasága hangzott el vele kapcsolatban, az Egyesült Államok legnézettebb talkshow-iban élcelődtek rajta, gyakorta ízléstelenül, a nemi életét kipellengérezve.

Később maga is beszélt minderről. „Akkoriban én voltam a világ legmegalázottabb embere” – fogalmazott. 

Én voltam az első ember, aki az internet miatt globális megaláztatásban részesült

– tette hozzá. 

Ráadásul hamar kiderítették róla, hogy korábban a középiskolai tanárával is hosszan tartó intim kapcsolatban állt, aki Clintonhoz hasonlóan ugyancsak házas volt, Monica Lewinsky pedig megkapta a bélyeget.

„Akkoriban még sehol sem volt a metoo-mozgalom, teljesen másként bántak egy fiatal nővel ilyen esetben” – írta a People magazin.

Televíziós produkciók, reklámok, videóklipek születtek, amelyekben az ő szexuális életét figurázták ki.

A legszörnyűbb élmények azt nevezte, amikor az ügyet kirobbantó Linda Tripp-pel történő magánbeszélgetéseit kellett visszahallgatnia a televízióban és a rádióban. (Az akkoriban a Pentagonban dolgozó Linda Trippnek mesélt először Monica Lewinsky a Clintonnal folytatott viszonyáról, aki ezeket a beszélgetéseket magnóra vette és átadta Kenneth Starr főügyésznek.)

Monica Lewinsky későbbi élete, Magyarországon is járt

A nyilvános megaláztatás miatt Monica Lewinsky elmondása szerint többször is foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata, édesanyja azt mondta, emiatt minden alkalommal lánya mellett volt, amikor az ágyban aludt, s csak nyitott ajtó mellett engedte zuhanyozni.

Később, a bujkálást követően nyitott lett a média érdeklődésére, 1999-ben 70 millióan nézték meg azt a műsort, amelyben Barbara Walters vendége volt.

Ezután újra szándékosan eltűnt a nyilvánosság elől, Angliában élt sokáig, ugyanakkor az elhelyezkedését rendre megnehezítette a kétes hírneve. 

A metoo-kampány során újra feltűnt a nyilvánosságban, mivel a Clintonnal történt afférja kapcsán a korábbi elnök felelősségéről beszélt, aki szerinte visszaélt vele szemben a hatalmi helyzetével. Azóta számos előadást tartott világszerte az online térben elkövetett zaklatásról, visszaélésekről, a cyberbullingról, az elsősorban kamaszokat érő netes megaláztatásokról. 2018-ban Magyarországon is járt, a BrandFestival keretében tartott előadást a témában.

Borítókép: Monica Lewinsky napjainkban (Forrás: AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.