Putyin megjegyzései után bekérette Varsó az orosz nagykövetet

Az orosz elnök szerint Lengyelország Joszif Sztálin döntésének köszönhetően kapta meg nyugati területeinek jelentős részét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 22. 9:24
ANDREJEV, Szergej
Varsó, 2022. október 3. Szergej Andrejev, Oroszország lengyel nagykövete nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint távozik a varsói külügyminisztériumból 2022. október 3-án. Andrejevet a mai napon kérették be a megszállt ukrajnai területeken Moszkva által rendezett múlt heti népszavazások miatt, és tiltakozó jegyzéket nyújtottak át neki. MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak Fotó: Piotr Nowak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelmi igazság nem lehet vita tárgya, az orosz elnöknek Joszif Sztálinról tett kijelentése miatt bekéretik a varsói külügyminisztériumba az orosz nagykövetet – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Morawiecki arra reagált péntek este a Twitter közösségi honlapján, hogy Vlagyimir Putyin elnök a nyugat-Ukrajnát érintő „revansista tervek” előkészítésével vádolta meg Varsót, és „Sztálin ajándékának” nevezte azt, hogy  a második világháború után Lengyelország németországi területek egy részét kapta.

Sztálin „egy háborús bűnös volt, a lengyelek százezreinek haláláért felelős” – írta meg Morawiecki. „A történelmi igazság nem lehet vita tárgya” – tette hozzá. Bejelentette: bekéretik a lengyel külügyminisztériumba Oroszország varsói nagykövetét.

Radoslaw Fogiel, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke szombaton a PAP hírügynökségnek a „dezinformáció elemének” minősítette Putyin kijelentését. A történelmi határok témáját illetően felidézte: 1939 szeptemberében a Szovjetunió a hitleri Németországgal együtt megtámadta Lengyelországot, megszállta ennek területeit. A második világháború után Lengyelország a nyugati területeket „kárpótlásul kapta meg azért, amit Sztálin keleten tartott meg a Szovjetunió számára” – emlékeztetett Fogiel, hozzátéve: „ez senkinek sem az ajándéka”. Hangsúlyozta egyúttal: Lengyelország nem támaszt területi követeléseket egyik szomszédjával szemben sem.

Az 1945-ös potsdami konferencia nyomán – amelyet Harry S. Truman amerikai elnök, Joszif Visszarionovics Sztálin, a szovjet Népbiztosok Tanácsának elnöke és Winston Churchill brit miniszterelnök részvételével tartottak meg – Moszkva megtarthatta a Molotov–Ribbentrop-paktum nyomán általa annektált balti államokat és kelet-lengyelországi területeket is. Az elvesztett közép- és kelet-lengyelországi területek kárpótlásaként Lengyelország nyugati határa az Odera–Neisse folyók vonala lett. A második világháború előtt Lengyelország területe 388 634  négyzetkilométer volt, jelenleg 322 575 négyzetkilométert tesz ki.

Borítókép: Szergej Andrejev, Oroszország varsói nagykövete (Fotó: MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.