Volt magyar nagykövet, neves kémfőnök beszélt a franciaországi migránslázadásról

Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy sikeres konzervatív elnökök egykori kémfőnöke szerint ami Franciaországban történik, az a nem európai származású fiataloknak a francia nemzetállam elleni lázadása.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2023. 07. 10. 11:27
French police intervene in protest of immigrants on World Refugee Day
PARIS, FRANCE - JUNE 20: The French Police intervene homeless immigrants who set up tents to protest on World Refugee Day in Paris, France on June 20, 2023. The French police dispersed the protest held for homeless immigrants in Paris on the occasion of the World Refugee Day. While a brawl broke out between the demonstrators and the police, a migrant was detained. Mohamad Salaheldin Abdelg Alsayed / Anadolu Agency (Photo by Mohamad Salaheldin Abdelg Alsaye / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létfontosságú kérdés, hogy a migránslázadást követően elfogadható jövőképe legyen Franciaországnak és a francia embereknek Pierre Brochand szerint, aki interjút adott a Le Figarónak – közölte az Origó.  

A következetesen bevándorlásellenes, tudását sok szempontból is a gyakorlatból merítő Pierre Brochand 2002 és 2008 között a befolyásos és nagy hatású Külbiztonsági Főigazgatóság főigazgatója volt, röviden ő volt a francia kémfőnök. Korábban pedig nagykövetként szolgálta Franciaországot, nevezetesen Magyarországon és Izraelben. Ritkán jelenik meg a médiában, mostani interjújának az az alapvető indoka, hogy a Franciaországban kialakult katasztrofális helyzet miatt úgy érezte, hogy meg kell szólalnia – írja az Origó. 

A portál szerint Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy sikeres konzervatív elnökök egykori kémfőnökének szavai rendkívül ritkán jelennek meg a sajtóban. Ennek nem az az oka, hogy a nyolcvankét éves Brochand nem akar interjút adni, hanem leginkább amiatt, mert a nemzetközi szinten is jelentős többségben levő baloldali médiumokban nem lehet őszintén vagy tényeken alapulva beszélni a migrációról, az integráció kudarcáról és arról, hogy visszafordíthatatlan folyamatok előtt állunk.

Brochand úgy véli, az, ami most Franciaországban történik, az az ott élő, nem európai származású fiataloknak a francia nemzetállam elleni lázadása. 

A helyzet robbant, és ez a bevándorlással kapcsolatos több évtizedes vakság és propaganda eredménye, amelynek következményeit az egykori budapesti francia nagykövet szerint soha nem mérték fel reálisan. Ahogy fogalmaz, 

egy „végzetes koktél” jött létre a nyitott és a demokrácián alapuló társadalom, valamint a teljesen más kulturális háttérrel rendelkező, népes diaszpórák bevándorlása közötti találkozásból.

Pesszimista hangulatú elemzése során könnyen arra a következtetésre juthat bárki, hogy már túl késő, és Franciaország elesett.

A szakértő az interjúban arról beszél, hogy a „ migráció betiltása”, azaz a határok lezárása az elővigyázatosság elvének nevében Franciaországban soha nem került komolyan megfontolásra, humanista és a gazdasági megfontolások miatt. Ugyanígy nagyon gyorsan, önkéntes alapon feladták az „asszimilációt” is, ugyanis a hatalmas migráns tömeget már nem lehetett így kezelni. 

Az úgynevezett „integráltak” sokkal kevesebben vannak a bevándorlók között, mint a beilleszkedést elutasító migránsok. 

„Ebből következik a »szeparáció«, az »elkülönülés«, folytatja Brochand, ami aligha meglepő annak ismeretében, hogy az »elkülönülés« minden »multi-társadalom« természetes hajlama, szabálya, ahol mindenki a lábával szavaz és a sajátjaival bújik össze” – írják. 

A teljes szemle az Origó oldalán olvasható. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Mohamad Salaheldin Abdelg Alsaye)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.