Döbbenetes eredményt hozott a szakértők kutatása a bevándorlókkal kapcsolatban

Úgy vélik, a többségében bevándorlókból álló nagyvárosokban a bevándorlói háttérrel nem rendelkezőknek több erőfeszítést kell tenniük az együttélésért.

Homoky Réka
2023. 08. 02. 6:15
null
New York, 2023. július 31. Migránsok a város által átmeneti befogadóközpontként használt New York-i The Roosevelt Szálloda elõtt várakoznak 2023. július 31-én. MTI/AP/John Minchillo Fotó: John Minchillo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes eredményt hozott az a felmérés, amit egy holland kutatócsoport végzett. A csoport tagja, Maurice Crul integrációs kutató arra világít rá, hogy azokban az európai városokban, ahol több a bevándorló háttérrel rendelkező lakos, mint a nem bevándorló hátterű személy, az utóbbiaknak nagyobb erőfeszítésekre van szükségük a megfelelő, békés együttélés érdekében, derül ki a De Morgen nevű holland nyelvű belga lap cikkéből. 

Maurice Crul és szerzőtársa, Frans Lelie szociális munkás nemrég megjelent könyvükben rávilágítanak, hogy néhány európai városban ma már több a bevándorló hátterű lakos, mint fordítva. Ez a helyzet például a belgiumi Antwerpen esetében, ahol immár három éve kisebbségben vannak a belga lakosok a bevándorló hátterűekhez képest, de ez így van bizonyos holland városokban, például Amszterdamban vagy Rotterdamban is.  

A témával foglalkozó kutatók azt a kérdést járták körbe, hogy vajon mit tesz a bevándorló háttérrel nem rendelkező, mára kisebbséggé vált közösség annak érdekében, hogy javítsa az együttélést egy olyan közösségen belül, ami az évek során rendkívül sokszínűvé alakult. 

A kutatók azt tapasztalták, hogy egy baráti társaságban ritkán keveredtek a bevándorlói háttérrel nem rendelkező belgák és a második generációs bevándorló belgák gyermekei. Bár az előbbiek, vagyis a nem bevándorló hátterű lakosok általában jó dolognak tartják a sokszínűséget, a gyakorlatban, társadalmi szinten azt mégsem alkalmazzák. 

Persze vásárolnak a bevándorló hátterű kereskedőktől, de a kutatók szerint ez nem elég, majd hozzáteszik, hogy az igazán jól működő együttélés érdekében a nem bevándorló hátterű lakosoknak kell nagyobb erőfeszítéseket tenniük. Hozzáteszik ugyanakkor, az, hogy hogyan kell az együttélést megvalósítani, hogy az kellemes legyen és a lehető legjobb körülmények között történjen, releváns kérdés, amivel bátran kell foglalkozni.  

A belga lap kiemeli, hogy a harmóniában való együttélés politikai kérdéseket is felvet, kiemelve a lakáspolitikát és a kultúrpolitikát. 

Szintén fontos, hogy az utcán vagy a sportklubokban találkozzanak az emberek.  

A kutatók ugyanakkor optimisták a fiatalabb generációk együttélésével kapcsolatban, ők ugyanis sokkal nyitottabbak a sokszínűségre, gyakoriak a vegyes párok, ami az együttélés, illetve a különböző etnikai csoportok egyesítésének és összehozásának a legjobb módja. 

A közösségek együttélési problémájára Maurice Crul már évekkel ezelőtt, egy 2019-ben megjelent könyvében is felhívta a figyelmet. A bevezetőben azt írta, hogy az elmúlt negyven évben a migráció és az integráció kutatói szinte kizárólag a migránsokra és gyermekeikre összpontosítottak, és ez az egyoldalú fókusz továbbra is fennmaradt annak ellenére, hogy általánosan elismert tény, hogy az integráció kétirányú folyamat, amelyben nemcsak a migránsok, hanem az eredeti lakosság is fontos szerepet játszik. 

A kötet kiemeli, hogy Amszterdamban és Rotterdamban egyaránt kisebbségbe kerültek a nem bevándorló hátterű lakosok, az említett két holland városban ugyanis mára minden etnikai népcsoport, beleértve a holland származásúakat is, számszerűen kisebbségbe került, a két említett városban már csupán minden harmadik 15 év alatti fiatal holland származású. 

A korábban többségnek számító csoport számszerűen kisebbségi csoporttá válása korunk egyik legjelentősebb városi átalakulása lehet

– írja Crul a könyvében. 

A kutató kiemeli, hogy a migránsokkal és menekültekkel szemben kialakult ellenérzések világossá tették, hogy figyelmet érdemel a holland származásúak integrációja azokban a városrészekben és városokban, ahol mostanra kisebbségbe kerültek a nem bevándorló hátterű lakosok.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.