Elérte Tajvant a kínai hadgyakorlat

Több kínai repülőgép lépett be a sziget légterébe, miután Peking nagyszabású hadgyakorlatot jelentett be.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 20. 8:59
LAJ Cseng-tö
-, 2023. augusztus 19. A Kínai Központi Televízió, a CCTV videófelvételrõl készített képén egy kínai harci repülõgép készül felszállni egy kínai hadgyakorlat meg nem nevezett helyszínén 2023. augusztus 19-én. A kínai védelmi minisztérium bejelentette, hogy az ország védelmi ereje gyakorlatozásba kezd Tajvan szigete körül a szeparatisták és idegen erõk elrettentésére. Egy héttel korábban William Lai tajvani alelnök látogatást tett az Egyesült Államokban. Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkezõ, stratégiai jelentõségû Tajvanra. MTI/AP/CCTV Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai légierő 25 repülőgépe lépte át a Tajvani-szoros középvonalát az elmúlt nap folyamán egy hadgyakorlat alatt – közölte a tajvani védelmi minisztérium vasárnap. A középvonal korábban nem hivatalos határként szolgált Kína és Tajvan között. A „határsértő” repülőgépek között Szu–30-as és J–11-es vadászgépek is voltak.

Tajvani tisztségviselők számítottak rá, hogy Kína újra hadgyakorlatba kezd a sziget körül, miután William Laj tajvani alelnök augusztusban az Egyesült Államokba látogatott. Tajvan szerint Peking arra használja ezeket a műveleteket, hogy megfélemlítse a szavazókat a jövő januári elnökválasztás előtt. Az elnökjelöltek népszerűségi listáját vezető Laj egy szombaton sugárzott interjúban azt mondta: a 2024-es választás egyben döntés lesz a demokrácia és az autokrácia között. Laj leszögezte: nem Kína dolga eldönteni, hogy ki nyerje a választást, mert ez szembemegy a tajvani demokrácia lényegével. Hozzátette: Pekingnek nincs oka „felhajtást csinálni” a tajvani vezetők külföldi útjai miatt.

Az álláspontom szerint Tajvan nem része a Kínai Népköztársaságnak

– hangsúlyozta Laj.

Rámutatott: Kína már régóta be akarja kebelezni a szigetet, ez nem új keletű probléma. Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, stratégiai jelentőségű Tajvanra. Az Egyesült Államok szombaton felszólította Kínát, hogy „hagyja abba a katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlást” Tajvanon. A washingtoni külügyminisztérium hozzátette: továbbra is élénk figyelemmel követi a kínai hadgyakorlatokat.

Borítókép: A Kínai Központi Televízió, a CCTV videófelvételről készített képén egy kínai harci repülőgép készül felszállni egy kínai hadgyakorlat meg nem nevezett helyszínén 2023. augusztus 19-én (Fotó: MTI/AP/CCTV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.