Eltűntek a Neptunusz felhői, és ez a Földre is hatással van

Meglepő bejelentést tettek augusztus 17-én a csillagászok a Neptunuszról: úgy tűnik, hogy a bolygó felhői teljesen eltűntek. Ennek okait szerintük a Napnál kell keresni, és az eset a Földre is jelentős hatással van.

Magyar Nemzet
Forrás: space.com2023. 08. 18. 8:40
2006. augusztus 16. A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) által készített illusztráción a Naprendszer vélelmezett új struktúrája látható. A régi és új bolygók sorrendje: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Ceres (korábban kisbolygóként tartották számon), Jupiter, Szaturnusz, Uranusz, Neptunusz, Plútó, Kharón (korábban a Plútó holdjaként szerepelt) és az újonnan felfedezett 003 UB313-as számú, a Plútónál távolabbi pályán keringõ égitest, amelyet felfedezõje Xenának nevezett el. Az ábrát a Nemzetközi Csillagászati Unió konferenciáján mutatták be 2006. augusztus 16-án Prágában. A három égitest tudományos értelemben valószínûleg a Naprendszer bolygóiként definiálható, így azok száma az eddigi kilencrõl 12-re nõ. Az IAU-bolygókonferenciájának még döntést kell hoznia, azonban ezt követõen lehet, hogy át kell majd írni az enciklopédiákat és tankönyveket. (MTI/EPA/Martin Kommesser) Fotó: Martin Kommesser
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc év adatainak elemzése után a tudósok arra a meglepő következtetésre jutottak a Neptunuszról, hogy a felhői szinte teljesen eltűntek – adta hírül a Space.com.

A bolygóról 1994 és 2022 között készült felvételek megtekintése után 2019-től furcsa minta volt látható. A bolygó középső részén úgy tűnt, hogy a felhőzet halványulni kezdett, végül pedig teljesen eltűnt – számolt be a hírportálnak Imke de Pater, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem csillagászprofesszora, a kutatócsoport vezetője.

Szerintük a Neptunusz felhőinek eltűnése szorosan összefügg azzal, ahogyan a Nap viselkedik tizenegy éves aktivitási ciklusa alatt. A napciklus lényegében azt jelenti, ahogyan Nap mágneses tere változik – mindössze 11 év alatt.

A Nap egy óriási, gömb alakú, töltött részecskékből álló óceán, közös nevén plazma, ami azt jelenti, hogy szerkezete körbeáramlik és idővel formálódik. Az ilyen mozgásban a nap mágneses mezői, amelyek kapcsolódnak az összes töltött részecskéhez, összekeverednek – magyarázták. Ilyenkor ezek 

egyre több „feszültséget” fejtenek ki a Napra, mígnem a sárgán izzó csillag már nem bírja. 

Ezután tizenegy évente a Nap mágneses mezői megbillennek, ami azt jelenti, hogy az északi pólus lesz a déli pólus, és fordítva. Innentől ez a történet folyamatosan ismétli önmagát.

Ezalatt a tizenegy év alatt azonban más típusú dolgok is történnek a mágneses tér változása miatt: 

a napkitörések száma megnövekedhet, amelyek hihetetlenül erős sugárzást bocsátanak ki az űrbe.

Ezek néha olyan erősek lehetnek, hogy még a Föld körül keringő műholdakat is zavarják, valamint átmeneti mini megszakadásokat okoznak a kommunikációs vonalakban. De a Neptunusz felhői miatt nem kell aggódni, mert ahogy a nap UV-sugárzása kissé megnő, máris újjáélednek.

Ami viszont a legfontosabb a csapat Neptunusz-elemzésének szempontjából, hogy a Nap rengeteg ultraibolya-sugárzást bocsát ki, miközben mágneses mezői átalakulnak, ekkor pedig ez a sugárzás „elönti” a Naprendszer többi részét, tehát a Földet is – mutattak rá a csillagászok. 

Borítókép: A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) által készített illusztráció a Naprendszer vélelmezett struktúrája (Forrás: MTI/EPA/Martin Kommesser)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.