„Ha Trump maradt volna az amerikai elnök, akkor nem mérgesedett volna el a szerb–koszovói viszony”

Donald Trump idején megállapodásokról egyeztetett a két fél, most utcai harcokig romlott a helyzet.

Magyar Nemzet
2023. 08. 05. 8:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Richard Grenell, a Koszovó és Szerbia közötti párbeszéd volt amerikai megbízottja szerint Szerbia és Koszovó viszonya sokkal jobb lenne, mint ma, ha Donald Trump elnök maradt volna az Egyesült Államok élén − írja a Kosovo Online koszovói hírügynökség. Az amerikai politikus hozzátette: a republikánus elnök idejében négy megállapodásról tárgyaltak Belgráddal és Pristinával, ezek az egyezmények pedig a gazdasági kapcsolatok normalizálásához vezettek volna. Grenell szerint akkoriban arról is szó volt, hogy esetleg kivonhatják  NATO erőit a területről. 

Ez azonban elmaradt, sőt az elmúlt hónapokban elmérgesedett a viszony Koszovó és Szerbia között, amely utcai összecsapásokhoz vezetett az ország északi részén.

Richard Grenell hozzátette: a szerb–koszovói viszonyban korábban előrelépés volt tapasztalható, ez azonban addig tartott, amíg Washingtonban nem vette át az irányítást Joe Biden elnök és csapata. Ezután az Amerikai Egyesült Államok úgy döntött, hogy az európaiak vezessék a két fél közti párbeszédet. 

Az elmúlt három év eseményeiért az európaiak a felelősek, és amit most látunk, az a káosz, az erőszak és a háború

− mondta Grenell.

Az elmúlt időszakban egyébként rohamosan romlott a helyzet Koszovóban. Belgrád továbbra is a brüsszeli egyezménybe foglalt megállapodás szerinti, egy évtizede tervezett szerb önkormányzatok közösségéért küzd. 

A tavaszi helyi választásokat a szerbek bojkottáltak, így az alig pár százalékos részvétel mellett zajlott voksolást követően albán polgármesterek kerültek a szerb többségű községek élére. 

A szerbek ez ellen lázadtak fel. Új választásokat követelnek s azt, hogy a koszovói különleges rendőri erők hagyják el az északi részt. Most úgy tűnik, Pristina hajlik is az új választások kiírására. 

Vjosa Osmani koszovói elnök kiemelte: két lehetőség van arra, hogy az ország északi részén fekvő községekben rendkívüli választásokat tartsanak − írja a Kosovo Online. Az egyik, hogy a hivatalban lévő polgármesterek lemondjanak posztjukról, a másik, hogy a választópolgárok petíciót nyújtsanak be a leváltásukra. Osmani hozzátette: Pristina részéről megvan az akarat, hogy újra megszervezzék a választásokat, de a szerbeknek is ki kell fejezniük készségüket, hogy azokon hajlandók lesznek részt venni. A koszovói rendőrség pedig eközben csökkentette az északi részen lévő erői számát − közli az Amerika Hangja honlapja.

Borítókép: Washingtonban tárgyalt Alekszandar Vucsics szerb elnök és Donald Trump amerikai elnök 2020 szeptemberében (Fotó: Szerbia elnöke)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.