Lassan már nem tudnak megélni a diákok Franciaországban

A francia egyetemi hallgatók élete nem könnyű az egyre nagyobb inflációs nyomás miatt.

Üllei László
Forrás: Magyar Nemzet2023. 08. 18. 6:59
Egyetem. Fotó: Unsplash/Shubham Sharan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem könnyű a diákok élete Franciaországban: a lakhatás költségei, a közüzemi számlák és az élelmiszerek több mint tíz százalékkal lettek drágábbak az elmúlt egy évben.

– A folyamatosan és rohamosan növekvő költségek miatt rengeteg fiatal dönt úgy, hogy inkább nem tanul tovább, mert bizonytalan lenne a megélhetése – erről Hania Hamidi, az UNEF, a legnagyobb francia diákszövetség főtitkára beszélt egy francia rádiónak. Hozzátette, hogy

tíz diákból négynek ki kell hagynia naponta egy étkezést, hogy kijöjjön a pénzéből.

A FAGE francia diákszövetség augusztus 16-án közzétett egy jelentést, miszerint a napi megélhetés viszi el a legtöbb pénzt. Az albérletek ára 9 százalékkal emelkedett, átlagosan már 534 euróba (kb. 206 ezer forint) kerülnek, a telefon és az internet díja 19 százalékkal nőtt, az élelmiszerek ára 15, a közlekedési költségek pedig 7 százalékkal.  

A jelentés arról is ír, hogy a 8,9 százalékos inflációs nyomás hatására az első hónap az egyetemen 3024 euróra (1,1 millió forint) is rúghat, ebben benne vannak az egyetemi beiratkozási díjak, az iskolai ellátások, az egészségbiztosítás is.

Ez a szám úgy jött ki, hogy a kutatásban nem vették figyelembe az ösztöndíjasokat, és feltételezik, hogy a hallgatók már nem otthon laknak. Ez az összeg 500 euróval több, mint 2022-ben volt. Az emelkedés miatt több diák dönthet úgy, hogy elmegy dolgozni. 

A kutatásban arról is írnak, hogy azok a hallgatók, akik heti 16 óránál több munkát vállalnak, kétszer nagyobb eséllyel hagyják abba az iskolát.

Emmanuel Macron még 2017-ben megígérte, hogy 2022-re 60 ezer új kollégiumot vagy diákszállást építenek, hogy csökkentsék a lakhatási díjakat. Az UNEF jelentése szerint ugyanakkor az elmúlt hat évben mindösszesen 3000 új ház épült fel. 

Márciusban ugyanakkor a francia kormány 500 millió eurós ösztöndíjat jelentett be, hogy csökkentsék az infláció rossz hatását – erről Sylvie Retailleau felsőoktatási és kutatási miniszter beszélt korábban. Egy ösztöndíjreform is szóba került, ám egyelőre túl sokat nem lehet róla tudni.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash/Shubham Sharan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.