Ezért vált nagyon kockázatossá Görögországban nyaralni

Nincs elég orvos, sem mentőautó és az azokat üzemeltető személyzet is hiányzik Görögországban. Miközben egyre többen nyaralnak a görög szigetek egyikén, úgy egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy rosszulléthez, egy balesethez vagy más riasztáshoz nem tudnak mentőt küldeni. Azok a szerencsések pedig, akik beérnek a kórházba, drámai orvoshiánnyal néznek szembe.

2023. 08. 17. 6:11
null
Néa Anhialosz, 2023. július 27. Csónakokkal mentik a lakosokat és turistákat Néa Anhialosz tengerparti településrõl, miután a légierõ egy lõszerraktárában okoztak robbanásokat a görögországi erdõtüzek 2023. július 27-én. A Néa Anhialosz-i légitámaszponthoz tartozó hadianyagraktárt és a térségében lévõ falvakban idõben evakuálták, így sérültekrõl nincs hír. MTI/EPA/ANA-MPA/Ikonomu Vaszilisz Fotó: Ikonomu Vaszilisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban egy 63 éves nő egy mezőgazdasági kisteherautó hátsó ülésén halt meg a görögországi Kosz szigeten, épp a kórházba tartottak miután rosszul lett. Mentőt sajnos nem tudtak hívni az idős nőhöz, mert az egyetlen autó éppen egy másik vészhelyzetnél volt. Az asszony az unokája születésnapi partiján lett rosszul, akit vészmegoldásként fektettek be egy kisteherautóba, és egy fogorvos próbálta meg életben tartani – sikertelenül.

Nem ez volt az egyetlen tragédia azokban a napokban. Egy 19 éves, nyolc hónapos terhes nő halt meg Athén egyik külvárosában, aki több mint öt órán át várta a mentőket, mindhiába. A kismama és a születendő gyereke is meghalt. Ilyen tragikus esetek rendkívül gyakran előfordulnak a nyári turistaszezonban Görögországban, és valószínűleg megelőzhetők lettek volna, ha a mentők és az egészségügyi személyzet krónikus hiánya nem állna fenn.

A Politico című lap szerint a problémák sora rendkívül hosszú, közöttük is az egyik vezető szerepet az kapja, hogy sok szigeten a kórházakban nincsenek állandó háziorvosi szolgáltatások, és így ellátás sincs folyamatosan.

Az intézmények teljes egészében a rövidtávú helyettesítésre támaszkodnak, ami főképp a nyári időszakban a nagy tömeg mellett egy rendkívül sérülékeny rendszer, és könnyen összeomlik egyik pillanatról a másikra. A legtöbb ilyen helyen a fővárosi körzetekből csábítják át jól csengő egyszeri kifizetésért cserébe. 

A mentőszolgálat pedig még rosszabb állapotban van Görögországban. A Kükládok és a Dodekanészosz csoportok számos szigetén alig egy mentőautó áll rendelkezésre a nap 24 órájában. Azonban ez a probléma a szárazföldre is jellemző, hiszen Athénban körülbelül ötven mentőautó működik a szükséges 85-90 helyett.

A fentebb említett Kosz szigetén például tizenegy emberre van szükség egy mentőautó működtetéséhez a nap 24 órájában. A negyvenezer lakosú, nyáron több mint egymillió turistát fogadó szigeten három új mentőautó áll rendelkezésre, de csak egyet tudnak üzemeltetni, mivel csak tíz mentő van, akik közül kettő jövőre nyugdíjba megy.

Ilyen dolgok nem történhetnek meg egy civilizált világban, egy európai országban, amely népszerű turisztikai célpont

– mondta Theodoszisz Nikitarasz, Kosz polgármestere, aki szerint állandó toborzásra és állandó megoldásokra van szükség.

A kisebb szigeteken pedig a többinél is rosszabb helyzetek uralkodnak, hiszen az egészségügyi szolgálati pontokon nagyon kevés orvos jut rengeteg turistára. Nem érdemes tehát megbetegedni a nyaralás alatt, különben az idilli pihenés hamar pokollá válhat.

A görög kormányok már évek óta igyekeznek különböző intézkedésekkel orvosolni a helyzetet, de valamennyi nagyobb próbálkozás végül kudarcot vall. A legtöbb esetben az áll a háttérben, hogy a szakemberek nem akarnak a szigetekre költözni, mert tudják, hogy a turisták tömegei és a körülmények miatt sokkal nehezebb megélni, mint a szárazföldön, a nagyvárosok közelében. A megélhetési költségek ugyanis értelemszerűen ott magasabbak, ahol több a turista.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Ikonomu Vaszilisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.