„Magyarország uniós forrásait nem adhatják másnak”

Költségvetési és jogi garanciát kell kapnia Magyarországnak arra, hogy a számára előirányzott források, legyen szó az Erasmus és a Horizont oktatási és kutatási programokról vagy a magyar kohéziós keretről, kizárólag Magyarország használhatja fel – jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 30. 17:11
A brüsszeli döntéshozók nem Európa érdekeit tartják szem előtt
Brüsszel, 2023. március 21. Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület elõtt Brüsszelben 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az Európai Bizottság továbbra sem adott megnyugtató választ arra a kérdésre, hogy hol vannak az eddig ki nem fizetett tagállami helyreállítási és fejlesztési pénzek.

Az Európai Bizottságnak az uniós hétéves költségvetéshez 75 milliárd euró pluszpénzt kérő csomagja még mindig a tárgyalóasztalon van, ugyanakkor továbbra sem kaptunk megnyugtató válaszokat a kérdéseinkre: a háború kezdete óta pontosan mekkora összegeket és milyen forrásból fizettek ki Ukrajnának, azt mire használták fel?

– fogalmaztak. A Fidesz EP-képviselői továbbá azt szeretnék megtudni, hogyan kétszereződött meg a közös uniós hitelfelvétel kamatterhe, miközben – mint írták – több ország még nem kapott pénzt a helyreállítási alapból. Továbbá arra is kíváncsiak, miként lehetséges, hogy az uniós költségvetési ciklus harmadik évében a kohéziós forrásoknak csak pár százalékát folyósítják, ugyanakkor – mint kiemelték – újabb milliárdokat költenének illegális migránsok Európába telepítésére, a brüsszeli bürokrácia fizetését pedig megemelnék.

A közlemény szerint Deli Andor fideszes EP-képviselő, az EP Költségvetési Bizottságának szerdai ülésén kiemelte: a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja olyan költségvetési módosításokat nyújt be a 2024-es uniós költségvetéshez, amelyek körülbástyázzák, megvédik a Magyarországnak járó forrásokat. A helyreállítási alap kamatterheinek emelkedését a 2024-es uniós költségvetésben továbbá a többéves kerettervről szóló tárgyalások eredményéhez kell kötni.

Ki kell zárni, hogy a Magyarország számára előirányzott forrásokat más országok vagy célok érdekében elköltsék

– jelentette ki. A politikus hangsúlyozta: a Fidesz EP-képviselőcsoportja elkötelezett a Nyugat-Balkán országainak EU- tagsága mellett, ezért is javasolja, hogy 2024-ben növekedjenek az előcsatlakozási alapok a tagjelölt országok számára. Az emelés fontos jelzést küldene a tagjelölt államok valamennyi polgára számára – hangsúlyozta Deli Andor.

Borítókép: Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület előtt Brüsszelben 2023. március 21-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.