Nem látják szívesen Zelenszkijt a G20-csúcson

„Nem az ENSZ Biztonsági Tanácsa fog összeülni” – szögezte le India külügyminisztere.

Magyar Nemzet
2023. 08. 16. 21:18
ZELENSZKIJ, Volodimir
Vilnius, 2023. július 12. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én. MTI/EPA/Toms Kalnins Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az ukrán elnök sorra jelent meg az utóbbi időben különböző nemzetközi találkozókon, a szeptember 9-én kezdődő G20-országok csúcstalálkozójára nem kapott meghívást a szervező tagországtól, Indiától. Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter szerdán egy Újdelhiben tartott sajtótájékoztatón azzal indokolta a döntést, hogy a csúcstalálkozón nem az ukrajnai háborút, hanem a globális gazdasági problémákat kívánják előtérbe helyezni. Tavasszal az ukrán külügyminiszter-helyettes még arról beszélt, Volodimir Zelenszkij örömmel szólalna fel a G20-csúcstalálkozón, úgy tűnik, erre nem fog sor kerülni.

Ez a csúcstalálkozó arról fog szólni, hogy megvitassuk az energiával, a műtrágyával és az élelmiszer-ellátással kapcsolatos problémákat

– mondta a tárcavezető.

Nyilatkozatában hangsúlyozta, nem az ENSZ Biztonsági Tanácsa fog összeülni, a G20-ak pedig nem foglalkoznak globális biztonsági kérdésekkel. 

Hozzátette azonban, hogy Narendra Modi indiai miniszterelnök az elmúlt időszakban többször is találkozott ukrán kollégájával és biztosította Kijevet, hogy a két ország több területen is erős kapcsolatokat ápol. India azonban az ukrajnai háború tavaly februári kitörése óta Oroszországgal is szorosabbra vonta gazdasági kapcsolatait, és a nyugati szankciók ellenére nagy mennyiségű olajat vásárol Moszkvától.

A G20 országcsoport 19 országot, valamint az Európai Uniót foglalja magába. A taglistán Ukrajna nem szerepel, Oroszország viszont igen, melynek részvételére továbbra is számít India. Előzetes jelentések szerint még kérdéses, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen elutazik-e az indiai fővárosba, múlt hónapban orosz tisztviselők arról beszéltek, nem zárták ki ennek lehetőségét.

Noha a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki korábban az orosz elnök ellen, letartóztatására aligha kerülhetne sor Indiában, tekintve, hogy az ázsiai ország nem részese az egyezménynek.

A G20-csúcstalálkozóra meghívót kapott még a tagállamok mellett Banglades, Egyiptom, Mauritius, Hollandia, Nigéria, Omán, Szingapúr és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Spanyolország is, mint állandó jelleggel meghívott ország. Arról, hogy a vendéglistán kik szerepelnek, a fogadó ország hoz döntést. Tavaly Indonéziában tartották a G20-csúcstalálkozót, akkor Zelenszkij is helyet kapott a meghívottak között, ám csak videókapcsolaton keresztül csatlakozott be.

Az ukrán elnök sorra látogatta végig a háború kitörése óta a nemzetközi konferenciákat, tárgyalásokat: hol személyesen, hol csupán videókapcsolaton keresztül kérte más országok támogatását az Oroszországgal vívott háborúban. Kérései között a katonai fegyvertámogatások is szerepeltek. Idén májusban részt vett a szaúd-arábiai Dzsiddában megrendezett Arab Liga csúcstalálkozóján, másnap már Japánban volt a G7 országcsoport csúcstalálkozóján, június elején pedig az Európai Politikai közösség második üléséhez csatlakozott. Zelenszkij nemzetközi útjainak zömét azonban kétoldalú találkozók tették ki: első nemzetközi útja egyenesen Washingtonba vezetett tavaly decemberben.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO–Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.