Ravaszul csaptak le az orosz hackerek a Microsoft felhasználóira

Az amerikai technológiai vállalt üzleti kommunikációs platformjának mintegy 280 millió aktív felhasználója van világszerte.

Magyar Nemzet
Forrás: Euractiv2023. 08. 03. 18:48
Illusztráció. Az amerikai Microsoft Corporation a világ legnagyobb szoftvervállalata. (Fotó: Tech & Co / Twitter)
Illusztráció. Az amerikai Microsoft Corporation a világ legnagyobb szoftvervállalata. (Fotó: Tech & Co / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy orosz, a Kremlhez köthető hackercsoport több tucat multinacionális vállalat bejelentkezési adatának ellopását kísérelte meg, mindezt úgy, hogy a tolvajok a Microsoft Teams csevegőprogram technikai támogató személyzetének adták ki magukat – hívta fel a figyelmet a Microsoft szerdai közleményére az Euractiv hírportál.

A tevékenység mögött álló hackercsoport, amely Midnight Blizzard vagy APT29 néven vált ismerté, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok az orosz hírszerző szolgálattal hozta kapcsolatba. A Microsoft szerint a csoport kémkedési céllal indított támadásokat.

A Microsoft közölte: 

a jól célzott támadások május vége óta mintegy negyven globális vállalatot érintenek.

A portál megkereste a washingtoni orosz nagykövetséget, ám ők nem reagáltak az esetre.

A hackerek módszere az volt, hogy olyan felhasználói fiókokat hoznak létre, amelyek a Microsoft technikai támogatóinak tűnnek, és így próbálják a gyanútlan Teams-felhasználókat csevegésre bírni, amely során megpróbálják őket rávenni a többfaktoros hitelesítési (MFA) kérések jóváhagyására – vagyis amíg a korábban megszerzett adatokkal végrehajtották a bejelentkezési kísérletet, az áldozatoktól várták el, hogy engedélyezzék nekik a belépést.

A Microsoft arról tájékoztatott, hogy visszaszorította a megtévesztő fiók használatát és továbbra is vizsgálja a károkozás mértékét, miközben dolgozik a támadás hatásának orvoslásán.

Az amerikai technológiai vállalat üzleti kommunikációs platformjának mintegy 280 millió aktív felhasználója van világszerte.

Borítókép: Illusztráció. Az amerikai Microsoft Corporation a világ legnagyobb szoftvervállalata. (Fotó: Tech & Co / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.