Robert C. Castel: Az EU jelentéktelen ebben az új tömegháborúban

A biztonságpolitikai szakértő szerint Moszkva egy esetleges konvencionális háborúra készül a NATO ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: SZON2023. 08. 15. 18:01
null
Donyecki terület, 2023. július 14. Ukrán katona egységének állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amit jelenleg látunk, az Oroszország katonai színvonala, de ez nem egy statikus állapot. Az orosz katonai erő, az orosz hadiipar ugrásszerűen fejlődik, növeli a teljesítőképességét, az orosz hadsereg egyre erősödik, és ennek kellőképpen aggasztania kell mindenkit.” – fogalmazott Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei (SZON) hírportálnak.

A portál kérdésére a szakértő a mostani orosz–ukrán háború kapcsán más konfliktusokhoz képest a „tömegháború visszatérésében” látja a legnagyobb különbséget. Szerinte ugyanakkor Moszkva jelenleg nem vet be minden eszközt, ugyanis tartalékol, mert „Oroszországnak készülnie kell egy esetleges konvencionális háborúra a NATO ellen”. Azonban hozzátette, hogy szerinte már nincsennek az orosz „sufniban” csodafegyverek.

A SZON-nak adott interjúban Castel a háború indítása kapcsán az orosz agresszióra emlékeztetett, ugyanakkor szerinte az előzményekhez tartozik, hogy „a NATO kelet felé rohant, Oroszország nyugat felé, s mint két vonatnak, össze kellett ütközniük egy még semleges területen”. Hozzátette: 

Ez a háború bele volt huzagolva Európa földrajzába, geopolitikájába és a két tömb stratégiai kultúrájába.

A háború természete kapcsán kiemelte, hogy a védelem sokkal erősebbé vált, mint a támadás, amely viszont bonyolultabb lett haditechnikai és katonai szociológiai okok miatt. Az orosz gyors sikerek elmaradását a szakértő az „orosz tervezési hibákban” látja, amely egy olyan tömegháborúhoz vezetett, amelyre senki sem volt felkészülve.

A konfliktusban az Európai Unió szerepe kapcsán Castel az „EU jelentéktelenségére” mutatott rá, mondván a nagy döntéseket a tengerentúlon és egyes európai államokban hozzák meg. 

Szerinte az EU a koronavírus-válság idején is olyan irreleváns volt, mint most a háború során.

Az eszkalációs veszélyre és a Kárpátaljára tervezett német harckocsigyár kapcsán a biztonságpolitikai szakértő úgy vélekedett: 

Ez a harckocsigyár még fel sem fog épülni, már égni fog, mint az összes többi ukrán hadiüzem

 – utalt arra, hogy az oroszok minden hasonló üzem építkezését folyamatosan támadják.

A háború lezárása kapcsán a szakértő kifejtette, hogy a felek által kínált feltételek a másiknak „elképzelhetetlenek”, továbbá „egyik fél sem szenvedett még eleget ahhoz, hogy a követeléseik teljesítésének a haszna kisebb legyen, mint a háború folytatásának a fájdalma”. Szerinte akkor lesz majd tárgyalás, ha ez a szenvedés megfordul.

Castel szerint a konfliktus során egyúttal a hatalmi viszonyok, a geopolitikai világrend megváltozását figyelhetjük meg, amely „folyamatnak mindig voltak elszenvedői, és nem lehet kizárni, hogy most mi leszünk azok”.

Arra a felvetésre, hogy „Európa a múlt, Ázsia a jövő” Castel szkeptikusan felelt. Szerinte Európa valóban a múlt, de csupán Ázsia egyes részei a jövő. 

Meglátása alapján, ha Észak-Amerika, és különösen az Egyesült Államok „meg tudja oldani a problémáit, sikerült leráznia a woke-őrületet, és visszatérnie a hagyományos gyökereihez, megerősítve a kapcsolatait”, akkor „nagyobb esélye van arra, hogy a jövő kontinenseként lépjen fel, mint Ázsiának”.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Ukrán katona egységének állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.