Többméteres magasságban áll az árvíz a kínai városokban + videó

Már a harmincat is elérte a Doksuri tájfun halálos áldozatainak száma, és az eltűntek száma is növekszik.

2023. 08. 05. 21:25
null
Csocsou, 2023. augusztus 4. A lakosság evakuálását végzõ mentõk gumicsónakon mennek egy faluba a Pekinget körülölelõ észak-kínai Hopej tartományban fekvõ Csocsou térségében 2023. augusztus 4-én. Az utóbbi napok rendkívüli esõzései kiváltotta áradásokban legalább húsz ember életét vesztette, huszonhét eltûnt Peking elõvárosaiban. MTI/AP/Xinhua/Mu Jü Fotó: Mu Jü
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tíz halálos áldozata van a heves esőknek Észak-Kínában, így már harmincra nőtt a számuk a hét eleje óta. Az eltűntek száma szombaton 18 fővel nőtt, velük együtt már 45 ember hollétéről nem tudnak semmit hivatalosan. Hopej tartományban már több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát, őket ideiglenes jelleggel főként szállodákban és iskolákban szállásolták el. A közösségi oldalakon megjelent videófelvételek szerint az települések utcáin úgy hömpölyög a barna víz, mintha folyók lennének.

A mezőgazdasági területek szintén víz alá kerültek. Az épületek is súlyos károkat szenvedtek: városonként több ezer otthon vált lakhatatlanná vagy semmisült meg teljesen. Baoding önkormányzata 2,2 milliárd dollárra becsülte a vihar okozta károkat.

Ám az előrejelzések továbbra sem kecsegtetnek sok jóval, meteorológusok szerint egy hónapig is eltarthat, mire az árvíz megszűnik a térségben.

Kínát július végén érte el a korábban a Fülöp-szigeteken pusztító, és a kontinens felett már viharrá szelídülő Doksuri tájfun. A napokban hatalmas mennyiségű eső zúdult Hopej tartományra, beleértve a Peking és Tiencsin városokat is – a kínai fővárosban 140 éve nem mértek ekkora esőt, emellett a melegrekord is megdőlt ezen a nyáron. Szakértők azonban már arra figyelmeztetnek, az éghajlatváltozás miatt gyakrabban kell majd számolni a mostanihoz hasonló időjárással. A kínai katasztrófavédelmi minisztérium közlése szerint csak júliusban 142 ember vesztette életét vagy tűnt el a szélsőséges időjárás következtében.

A közösségi médiában egyre nagyobb a felháborodás annak kapcsán, hogy kínai politikusok azt javasolták, a Peking körüli településeket vízelvezető árokként használják. A terv értelmében így nem a fővárost árasztaná el az árvíz, hanem a környező városokat, egyebek mellett a több mint 628 ezer lakosú Zhuozhout, ahol már eddig is súlyos károkat okozott a Doksuri tájfun. A városra egy hét alatt több mint egyévnyi csapadék zúdult, az esőzés okozta árvíz hidakat rombolt le, autókat és buszokat sodort el, és az áramellátásban is súlyos problémákat okozott. A városból több mint 134 ezer lakost kellett kitelepíteni.

Hopej tartomány párttitkára a WeChat kínai közösségi oldalára egyenesen azt írta, Zhuozhou „határozottan árokként szolgál a főváros számára”.

A bejegyzést azóta törölték, ám hatalmas visszhangja lett a közösségi oldalakon. „Bár az emberi élet felbecsülhetetlen, néhány mégis értékesebb, mint másoké” – írta egy felhasználó a Reddit-oldalán. Mások szégyentelennek nevezték a párttitkár szavait, kiemelve, hogy „Hopej tartomány kizárólagos használója Peking”.

Borítókép: A lakosság evakuálását végző mentők gumicsónakon mennek egy faluba a Pekinget körülölelő észak-kínai Hopej tartományban fekvő Csocsou térségében 2023. augusztus 4-én (Fotó: MTI/AP/Xinhua/Mu Jü)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.