Új kihívások elé állítja a mesterséges intelligencia a törvényhozókat

Már most sok a visszaélés az MI-vel kapcsolatban.

Magyar Nemzet
2023. 08. 05. 14:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iskolai felvétel, támogatások jóváhagyása, gyermekbántalmazási ügyek felderítése – csak néhány helyzet, amikor a mesterséges intelligencia okozta diszkrimináció figyelhető meg az Egyesült Államokban. A törvényhozók most kapkodva igyekeznek felvenni a lépést, és szabályozni az MI-t.

„Titkos számítógépes algoritmusokat” használtak Idaho államban a fogyatékkal élő emberek szövetségi finanszírozású egészségügyi szolgáltatásainak jóváhagyása során − írja az Independent brit napilap. Az esetre májusban derült fény. Mint kiderült, az automatizált rendszer olyan korrupt adatokat tartalmazott, amelyeket az állam nem érvényesített. Connecticutban pedig a mesterséges intelligenciát használják a diákok iskolai besorolásánál, egyes támogatások jóváhagyásánál és az óvadékok megítélésénél is. Az algoritmusok pontos működését azonban nem tették közzé – összegzi az Independent hírügynökség. 

Emlékeztetnek: az Egyesült Államok törvényhozói sietve próbálják kezelni a rohamosan fejlődő MI-technológiát. A jogalkotók olyan módszereket keresnek, amelyekkel megvédhetik a választópolgárokat a megkülönböztetéstől és más károktól, miközben nem akadályozzák a tudomány, az egészségügy, az üzleti élet és az oktatás fejlődését.

James Maroney, Connecticut állam szenátora még májusban azt írta, 

Tartozunk lakosainknak azzal, hogy biztosítjuk, hogy kormányként nem alkalmazunk diszkriminációt olyan szolgáltatások nyújtása során, amelyekre választóinknak szükségük van.

A politikus felhívta a figyelmet számos MI-okozta csapdára, például, hogy a rendőrök járőrözési rendjét a korábbi bűncselekmények alapján meghatározott algoritmusok alapján dolgozzák ki, melyekben felülreprezentálták a színes bőrű elkövetőket. Maroney szerint a számítógépes rendszer miatt most „túlzottan felügyelt” területek alakultak ki, míg máshol alulmarad a bűncselekmények kezelése. De diszkriminációra mutatott rá például a gyermekbántalmazási esetek során is.

Maroney hozzátette: 

A digitális diszkrimináció jelenti a következő határt az állampolgári jogokért folytatott harcban.

Ezen elgondolással összhangban Connecticut a tervek szerint az év végéig leltárba veszi az összes mesterséges intelligenciát használó kormányzati rendszert, és közzéteszi az információkat az interneten. A jövő évtől pedig az állami tisztviselőknek rendszeresen felül kell vizsgálniuk ezeket a rendszereket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem vezetnek jogellenes diszkriminációhoz – írja a média. Colorado, New York, Virginia, Minnesota és más államok törvényhozóival is együttműködnének, céljuk pedig egy olyan, mesterséges intelligenciára vonatkozó jogmodell kidolgozása, mely egyfajta védőkorlátot jelentene az MI általi visszaélésekkel szemben.

Gyorsan változik a technológia és annak felhasználása. Fel kell vennünk a lépést

 – mondta Maroney. Hozzátette: 

Már most le vagyunk maradva, nem várhatunk tovább az elszámoltathatóság bevezetésével. 

Míg egyes államok igyekeznek gyors és hatékony harcot vívni a mesterséges intelligenciával, addig mások tanácstalanul várnak a felsőbb utasításokra és az átfogó szabályozásra. Hawaii állam demokrata szenátora, Chris Lee például azt mondta, hogy a törvényhozók idén nem fogadtak el semmilyen jogszabályt a mesterséges intelligenciára vonatkozóan, „egyszerűen azért, mert jelenleg nem tudjuk, mit tegyünk” – olvasható az Independent cikkében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, 51581)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.