Egymást marják a demokraták a migránsok miatt

Tizenegy helyszínt tartalmazó listát küldött a Biden-kormányzat Eric Adams New York-i polgármesternek azzal kapcsolatban, hogy hova küldhetné azokat a migránsokat, akiket a metropolisz már nem képes elhelyezni. A helyszínek egész New York államban elszórva találhatók, van, amelyik csaknem hatszáz kilométerre a nagyvárostól, a kanadai határ közelében, sőt jutott belőlük a szomszédos New Jersey államba is, ahol Atlantic City nemzetközi repterét szemelték ki erre a célra. A helyi demokrata vezetők egymást és a szövetségi kormányt egyaránt kritizálják.

Magyar Nemzet
2023. 09. 01. 12:28
null
New York, 2023. július 31. Migránsok a város által átmeneti befogadóközpontként használt New York-i The Roosevelt Szálloda elõtt várakoznak 2023. július 31-én. MTI/AP/John Minchillo Fotó: John Minchillo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár hangos támogatói a migrációnak, most, hogy a tízezrek vették komolyan az „invitálást”, már a helyi demokrata vezetők sem olyan lelkesek az Egyesült Államok északkeleti részén. A migránsok elhelyezése és támogatása központi politikai problémává nőtte ki magát a régióban, és megosztottságot keltett a demokraták között. Phil Murphy kormányzó, aki korábban „menedékállamként” hivatkozott New Jersey-re, most arra panaszkodik, hogy az államnak nincsenek meg a forrásai a migránsok ellátására.

„Nem látok olyan forgatókönyvet, amely szerint képesek lennénk egy programot befogadni Atlantic Cityben vagy őszintén szólva az államban bárhol máshol” − mondta Murphy.

Ráadásul a kiszemelt helyszín New Jersey egyik legszegényebb szeglete, így a megye vezetői pártállástól függetlenül hevesen ellenzik a tervet.

„Csak annyit mondhatok, hogy mindent megteszek, hogy ez ne történhessen meg” − mondta egy interjúban Atlantic megye vezetője, Dennis Levinson. „Nem engedhetjük meg magunknak. Szegény megye vagyunk. New Jersey egyik legszegényebb megyéje vagyunk. Ezt nem terhelhetem az adófizetőkre.”

Murphy, korábbi megszólalásaival homlokegyenest ellentétesen, most már azt mondja, hogy az Egyesült Államoknak „felelősségteljesen és humánusan biztosítania kell határainkat” – írja a Politico hírportál.

Mindig is a bevándorlók nemzete voltunk, de ez nem jelenti azt, hogy vadnyugat legyünk

− mondta Murphy, aki elmondása szerint még nem kapott hivatalos információt a szövetségi kormány tervéről.

Azonban nem Murphy az egyetlen, akinek nem tetszik a szövetségi kormány terve. Kathy Hochul, New York állam kormányzója szerint, akit a Bloomberg idézett,

nem kényszeríthetjük és nem is fogjuk arra kényszeríteni államunk más részeit, hogy befogadják a migránsokat, és nem is fogjuk arra kérni ezeket a migránsokat, hogy akaratuk ellenére az állam más részeibe költözzenek.

Hochul kormányzó nemcsak a szövetségi kormányt kritizálta, de New York város szintén demokrata polgármesterével, Eric Adamsszel is összetűzésbe került, amikor nem volt hajlandó beleegyezni, hogy a békés külvárosokra szabadítsák rá az érkezőket. A polgármester az elutasítás után nyíltan kritizálta a kormányzót, és határozottabb szövetségi fellépést sürgetett.

New York városa az elmúlt 18 hónapban több mint kétszáz szükségszállást nyitott meg, szállodákban, irodákban, tornatermekben vagy akár sátrakban, de még így sem képes lépést tartani a migránsáradattal. 

Az érkezők elhelyezésének költségét a 2025. júliusáig terjedő három évre 12 milliárd dollárra becsülik.

 

Borítókép: Migránsok a város által átmeneti befogadóközpontként használt New York-i The Roosevelt Szálloda előtt várakoznak 2023. július 31-én (Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.