Egyre nagyobb a repedés a lengyel–ukrán kapcsolatokon + videó

Az ukrán gabonahozatal tilalma miatt folytatódik az összetűzés Lengyelország és Ukrajna között.

2023. 09. 12. 17:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken jár le az ukrajnai gabona behozatalának tilalma, és az Európai Bizottság még mindig nem döntött arról, hogy meghosszabbítja-e, vagy beengedi az Európai Unió területére az ukrán árut.

Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Románia és Bulgária azonban nem hajlandó péntek után sem engedélyezni az ukrán gabona behozatalát. – Biztosan tilos lesz gabonát importálni Ukrajnából Lengyelországba –  jelentette be Mateusz Morawiecki miniszterelnök a lengyel kormány keddi ülése előtt. A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a kabinet megfelelő határozatot hoz a kérdésben.

Jól tudjuk, hogy a mezőgazdasági piacot alapvetően destabilizálta az európai piac megnyitása és az Európai Bizottság ezen döntése. A lengyel piac tönkretételét követően úgy döntöttünk, hogy egyoldalú, nagyon határozott lépéseket teszünk. Áprilisban hoztuk meg ezeket az intézkedéseket, és teljes tilalmat vezettünk be négy gabonatermék lengyel piacra történő behozatalára.

emlékeztette a lengyel médiát a Jog és Igazságosság (PiS) párt által delegált kormányfő, majd hozzátette:

Vagy az Európai Bizottság fogadja el a követeléseinket, és szeptember 15-e után meghosszabbítja az embargót, vagy mi magunk fogunk ilyen megoldásokat bevezetni. 

Morawiecki szerint elfogadhatatlan, hogy a teljes lengyel piacot megingassa az Ukrajnából származó áruk ellenőrizetlen importja.

A miniszterelnök egy videóüzenetet is megosztott ennek kapcsán a közösségi oldalán, amelyben leszögezte:

Amikor segítenünk kellett szomszédainkon, kinyitottuk szívünket és otthonunkat. Ilyenek a lengyelek. De amikor a lengyel érdekekért kell harcolni, csak a Jog és Igazságosság kormánya garantálja, hogy gazdáink érdekeit megvédik. A lengyel vidék és a lengyel gazdálkodók érdeke abszolút prioritást élvez számunkra.

Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság párt elnöke is megszólalt az ügy kapcsán, és elmondta, hogy a jövőbeli lengyel–ukrán kapcsolatoknak a kölcsönös tiszteleten és mindkét fél érdekeinek tiszteletben tartásán kell alapulniuk. A pártelnök reméli, hogy az ukrán fél megérti, hogy a lengyel kormánynak a lengyel polgárok érdekei az elsők. 

Ahogy arról lapunk beszámolt a napokban, az ukránok megfenyegették az Európai Uniót – köztük Lengyelországot. Robert Telus lengyel agrárügyi miniszter a 32. Nemzetközi Gazdasági Fórumon rendezett sajtókonferencián nyilatkozott újságíróknak, és a lengyel álláspontról beszélt. Az ukrán gazdasági miniszterhelyettes erre válaszul bejelentette, hogy ha Lengyelország szeptember 15-e után bármilyen tilalmat vezet be az ukrán gabona behozatalára, Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordul Lengyelország és az Európai Unió ellen.

Vagyis Ukrajna azt az Európai Uniót akarja beperelni, aki lényegében életben tartja a pénzügyi támogatással.

Ukrajna egy háborúban álló ország, a diplomáciai nyomásgyakorlás különböző eszközeit használja, néha nagyon nem szokványos és bizonyos határokat átlépő módon – jelentette ki Szymon Szynkowski vel Sek lengyel uniós ügyekért felelős miniszter. Ahogy egy rádióműsorban fogalmazott:

Ez nem hat meg minket, mert a mi prioritásunk a lengyel gazdák, a lengyel állampolgárok védelme. Az ilyen jellegű gesztusok vagy fenyegetések pedig nem hatnak meg minket, ezek egyszerűen a nyomásgyakorlás elemei, de a nyomásgyakorlás nem lesz hatékony.

Hozzátette, hogy néha, ha nincs uniós szintű fellépés, akkor a nemzeti fellépés elemeit kell felhasználni, de a lengyel kormány azért küzd, hogy uniós szintű döntések szülessenek, mert erős érveik vannak.

Az Ukrajnából a szomszédos tagállamokba irányuló gabonabehozatal tilalmát előíró rendkívüli intézkedést továbbra is fenn kell tartani 

– közölte Nagy István agrárminiszter, aki Florin-Ionut Barbu román mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetővel egyeztetett kedden Bukarestben. A tárca közleménye szerint a miniszter arra emlékeztetett, hogy 

rendkívüli időket élünk, a kihívásokra pedig közös megoldásokat kell találni. Az uniós importtilalmat igazoló rendkívüli körülmények továbbra is fennállnak, ezért az ukrán gabona behozatali korlátozását továbbra is meg kívánjuk őrizni.

Hangsúlyozta, a tranzitszállításokat Romániához hasonlóan Magyarország is engedélyezi, mert nem akar Ukrajnának ártani, a gazdák versenyképességét azonban meg kívánja őrizni. 

A magyar gazdák érdekeit minden lehetséges eszközzel meg fogjuk védeni. Azon kell tovább dolgoznunk, hogy az ukrán gabona minél gyorsabban a kikötőkbe érjen, és megtalálja korábbi hagyományos piacait Észak-Afrikában vagy a Közel-Keleten

 – tette hozzá. Nagy István megjegyezte, hogy a magyar felvásárlási árak alacsonyabbak a tőzsdei áraknál, ami jelentős nehézséget okoz a termelőknek. A felvásárlók kivárnak, ami miatt lefagyott a piac.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kezet fog egymással. (Fotó: Facebook/Mateusz Morawiecki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.