Putyin szülővárosába költözik a volt osztrák külügyminiszter

Karin Kneissl az általa vezetett Gorki központ munkáját annak székhelyéről fogja irányítani.

2023. 09. 12. 11:42
KNEISSL, Karin; PUTYIN, Vlagyimir
Gamlitz, 2018. augusztus 18. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Karin Kneissl osztrák külügyminiszter táncol a Wolfgang Meilinger osztrák üzletemberrel való házasságkötési ceremónián a stájerországi Gamlitz városban 2018. augusztus 18-án. (MTI/EPApool/Roland Schlager) Fotó: ROLAND SCHLAGER / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter Szentpétervárra költözik, hogy az általa vezetett Gorki központban dolgozzon – jelentette kedden az orosz TASZSZ állami hírügynökség. A geopolitikára szakosodott intézmény a Szentpétervári Egyetemen működik és Oroszország kulcsfontosságú kérdéseivel foglalkozik.

Társalapítója vagyok a Gorki központnak és én is irányítom

 − mondta az egykori politikus.

Döntését azzal indokolta, sok a munka a helyszínen, melyeket helyből könnyebben tud felügyelni. Karin Kneissl politikai pályafutása részeként 2017 és 2019 között az osztrák külügyminisztériumot vezette az Osztrák Szabadságpárt tisztviselőjeként. 2020-ban a Rosznyefty igazgatótanácsának tagja lett, és ezt a jövedelmező pozíciót 2022 májusáig töltötte be, amikor az ukrajnai háború kezdete után három hónappal lemondott. Lemondására azt követően került sor, hogy az Európai Parlament szankcionálni akarta, amiért közel áll Moszkvához.

A volt külügyminiszter tavaly hagyta el hazáját, miután halálos fenyegetéseket kapott.

Előbb Franciaországba költözött, ám a fenyegetések ott is utolérték, júniusban Libanonba utazott tovább, ahol tartózkodási engedéllyel fél évet töltött. Karin Kneissl nemrég egy közép-oroszországi faluba költözött, ahol bár jól érzi magát, azt mondta, 60 évesen nem könnyű újrakezdenie az életét.

Kneissl és Vlagyimir Putyin már évek óta jó kapcsolat ápol egymással. Az egykori külügyminiszter esküvőjén is részt vett az orosz elnök még 2018 augusztusában. Fotók és videók is készültek, ahogy a két politikus vidáman táncol egymással Ausztriában.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Karin Kneissl osztrák külügyminiszter táncol a Wolfgang Meilinger osztrák üzletemberrel való házasságkötési ceremónián a stájerországi Gamlitz városban 2018. augusztus 18-án (MTI/EPA/Roland Schlager)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.