„Ukrajna vagy kapitulál, vagy megszűnik államként létezni”

Az orosz parlament alsóházának elnöke mondta el véleményét a háborúról.

Forrás: MTI2023. 09. 25. 18:35
null
Donyecki terület, 2023. március 7. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T-90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ukrajna vagy kapitulál Oroszország feltételei szerint, vagy megszűnik államként létezni” – írta Vjacseszlav Vogyodin, az orosz parlament alsóháza (állami duma) elnöke hétfői Telegram-bejegyzésében.

Vologyin szerint „hét tény bizonyítja”, hogy Washington és Brüsszel elvesztette az Oroszország kimerítéséért vívott háborút, köztük az, hogy a kijevi rezsim militarizálására költött hatalmas összegek ellenére a helyzet nyugati fegyver- és lőszerhiányhoz, az európai és az amerikai politikusok iránt bizalomvesztéshez, valamint az ukrán ellentámadás kudarcához, Ukrajna csődjéhez és demográfiai katasztrófájához vezetett.

Több mint 10,5 millió ember menekült el Ukrajnából. A Krím, Szevasztopol, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság, valamint Zaporizzsja és Herszon megye további 11,2 millió lakosa döntött Oroszország mellett. Ukrajna 2014 óta lakosságának 53,7 százalékát vesztette el − érvelt az orosz házelnök.

A kijevi rezsim mozgósítja az 50 év feletti férfiakat, valamint a tuberkulózisban, vírusos hepatitisben, HIV-ben és más betegségekben szenvedőket. 2023. október 1-jétől a nőket is katonai nyilvántartásba veszik. Az ápolóknak, orvosoknak, gyógyszerészeknek megtiltják, hogy elhagyják Ukrajnát. Ukrajna csődbe ment. Ukrajna GDP-je 2022-ben 30,4 százalékkal csökkent – ez a legrosszabb eredmény az ország történetében

– írta.

Vologyin emlékeztetett rá, hogy júniusban Ben Wallace akkori brit védelmi miniszter kijelentette, hogy a nyugati országok kifogytak a Kijevnek szállítható nemzeti fegyverkészletekből. Joe Biden amerikai elnök júliusban elismerte, hogy a kazettás lőszerek Ukrajnának történő átadásáról szóló döntés azért született, mert a hagyományos lövedékek elfogytak.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok vezetőivel szembeni bizalmatlansági mutatók történelmi maximumon állnak. Biden teljesítményét 57, [a francia elnök] Macronét 69, [a német kancellár] Scholzét 72 százalék nem tartja jónak. Az Egyesült Államok és az európai országok lakosainak többsége ellenzi a fegyverszállításokat Ukrajnának

− írta a politikus.

Megjegyezte, hogy a NATO által támogatott ukrán hadsereg hatalmas veszteségeket szenvedett el mind hadfelszerelésben, mind katonákban, és szerinte „az eredmények hiánya csalódást okozott a nyugati szponzoroknak”.

„Az eurózóna gazdaságai recesszióban vannak. Németország kénytelen volt csökkenteni a szegény családok szociális juttatásait a kijevi rezsim militarizálásának költségei miatt. Franciaország csökkentette a segélyezettek számát, a rászorulóknak leállították az élelmiszercsomagok kiosztását és a gyógyszerek vásárlásának visszatérítését. A nemzetközi ügynökségek, az Egyesült Államok pénzügyi helyzetének romlására számítva a következő három évben, leminősítették az Egyesült Államok hosszú távú befektetési besorolását” − áll a házelnöki Telegram-bejegyzésben.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T–90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.