WHO: egyre jobban terjed a kolera a világon

Az Egészségügyi Világszervezet szerint meredeken emelkednek a számok.

2023. 09. 24. 20:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint tavaly több mint kétszeresére nőtt a világszerte bejelentett kolerás megbetegedések száma. Nagyjából 470 ezer esetet jelentettek, az azt megelőző évben pedig mintegy 220 ezret. A valós számok azonban ennél sokkal magasabbak lehetnek, mert rengeteg helyről képtelenség elegendő adatot szerezni.

A szervezet becslése szerint évente összesen 1,3-4 millió megbetegedés és akár 143 ezer haláleset is előfordulhat.

A kolerajárványok szorosan összefüggnek a nem megfelelő ivóvízellátással, a szegénységgel és a konfliktusokkal. Összesen 44 országból jelentettek kolerás megbetegedéseket, kilenccel többől, mint egy évvel korábban. A WHO-nak 2349 halálesetről számoltak be.

Afganisztán, Kamerun, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Malawi, Nigéria, Szomália és Szíria különösen érintettek. 

A WHO szerint a jelenlegi, 2023-ra vonatkozó adatok azt sugallják, hogy a kolerások számának globális növekedése folytatódni fog. Jelenleg 24 ország számolt be arról, hogy járványkitöréseket tapasztal.

A kolera gyakran követi az olyan természeti katasztrófákat, mint a földrengések, tájfunok vagy árvizek. Legutóbb a líbiai árvízkatasztrófa után merültek fel félelmek, hogy a betegség kitörhet.

Kongóban is súlyos a helyzet: az országot a veszélyes, hasmenéses fertőző betegség évek óta nem látott mértékben sújtja – idézi a német közmédia Boureima Hama Sambot, a WHO kongói képviselőjét, aki egy genfi videókonferencián szólalt fel. Eddig 30 ezer gyanús esetet regisztráltak. Az harcok dúlta keleti országrészt sújtja leginkább a kolera. Sok fertőzés tünetmentes, súlyos esetekben azonban a nagymértékű folyadék- és sóveszteség keringési összeomláshoz, izomgörcsökhöz, sőt sokkhoz és órákon belüli halálhoz vezethet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.