Két nap alatt több mint ezer migránst gyűjtöttek be a szerb hatóságok + videó

Exkluzív riport a szerb–magyar határ mentén fekvő településekről, amelyek évek óta szenvednek a migránsoktól.

2023. 10. 30. 15:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbiaknál nagyobb, több területen párhuzamosan zajló hatósági akciót indított a hét végén a szerb rendőrség Szabadka, Palics, Hajdújárás és Horgos térségében. 

Páncélos jármű az autópálya felett Szabadka környékén (Fotó: Magyar Nemzet)

A felfegyverzett, páncélozott járművek, a terepszínű ruhát viselő speciális egységek, a rabszállítók, buszok és mentőautók szombat reggelre foglalták el állásaikat az erdősávtól délre. Horgoson a művelődési házba költöztek be az egységek, a Magyar Nemzet riportere az intézmény parkolójában több speciális járművet és egyenruhásokat is látott.

Páncélozott katonai jármű foglalta el állását az egyik felüljárón is az autópályán, azon a területen, ahol korábban rendszeresen tanyáztak az éjszakánként a határkerítés felé tartó migránsbandák, és ahol az őket szállító taxisok is rendre megálltak.

A szerbiai Belügyminisztérium azt követően indította el a hét végi akcióját, hogy péntek hajnalban több órás tűzpárbaj alakult ki migránsok között a Horgoshoz közeli erdős részen. A hivatalos közlés szerint három migráns meghalt, egy pedig megsérült. A helyiek az eseményeket követően nagyon megijedtek, sokan óvodába, iskolába sem vitték gyerekeiket, a délutáni váltásokat pedig korábban kiengedték az iskolából, hogy még világosban hazatérjenek. 

A történteket követően Alekszandar Vucsics szerb államfő bejelentette, ha kell, a katonaságot is beveti az elfajuló migránshelyzet rendezése érdekében.

 

Szabadkán a főút mentén lévő központi rendőrállomáson táboroztak le a speciális egységek. A járműveikre bizakodva tekintenek a helyiek, akiknek elegük van a félelemből, a rendszeres fegyverropogásból, és abból, hogy az embercsempész- és migránsbandák már a város központjában is egyre aktívabbak.

Speciális rendőrségi járművek Szabadkán (Fotó: Magyar Nemzet)

A kétnapos intenzív razzia eredményeként 1027 migránst szállítottak el a búvóhelyükről – áll a rendőrség közleményében

Hozzáteszik, nem csak Szabadkán, hanem a szintén vajdasági Zomborban és Nagykikindán, valamint a délkelet-szerbiai Pirotban is erőteljes akciót indítottak az illegális bevándorlók begyűjtésére.

Migránsoktól lefoglalt holmik Szerbiában (Fotó: Szerb rendőrség)

Dejan Lukovics, a rendőrség magas rangú tisztségviselője elmondta, csak szombaton 870 migránst szállítottak el, ideiglenes táboraikban pedig négy automata puskát, négy pisztolyt és kábítószert is találtak.

Lefoglaltak továbbá 28 mobiltelefont, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak a későbbi nyomozás során. A fontosabb migránsútvonalakat érintő közúti ellenőrzéseik során összességében 11 200 járművet állítottak meg és 15 600 személyt igazoltattak. 

Speciális rendőri egységek Horgoson (Fotó: Magyar Nemzet)

A rendőrségi vezető hozzátette: 

A belügyminisztérium munkatársai minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy rendeződjön a szituáció, és hogy a helyiek békében és biztonságban élhessenek.

 

Vasárnap további 157 migránst fogtak el a hatóságok, valamint 289 darab, különböző fegyverekhez tartozó töltényt, egyenruhadarabokat, újabb adag narkotikumot és gyógyszereket is találtak – folytatta a felsorolást Lukovics. 

Török útleveleket foglaltak le a szerb hatóságok. (Fotó: Szerb rendőrség)

Ezen akció során a rendőrség emberei elsősorban olyan épületeket vizsgáltak át, amelyeket az illegális bevándorlók ideiglenes lakhelyükként használtak. A rajtaütések során nyolc török útlevelet is lefoglaltak a hatóságok.

Migránsoktól lefoglalt műszaki eszközök Szerbiában (Fotó: Szerb rendőrség)

A rendőrségi akcióban több száz egyenruhás vett részt az ország különböző speciális egységeinek kötelékéből. A razziáról készült hivatalos videókon is látható, ahogy a felfegyverzett egyenruhások centiről centire végigjárják az erdőt, és drónokkal figyelik meg a bujkáló bandákat. Hatalmas, nejlonból felhúzott sátrakat is találtak ágyneművel, vízkészlettel, rögtönzött konyhával, kiteregetett ruhákkal. Egyúttal az is látható, mekkora természetkárosítás történik az erdős vidéken a migránsok átvonulása nyomán.

A magyar határtól délre fekvő erdősáv hosszú idő óta no-go zóna, a migránsok és a felfegyverzett embercsempészbandák uralják, a helyiek pedig megközelíteni sem merik. A közelben élők számára a fegyverropogás hangja már mindennapossá vált, akárcsak az utcákban elvonuló migránscsoportok, és az őket szállító taxisok látványa.

A szerb hatóságok korábban is indítottak akciókat egy-egy terület megtisztítására, és rendre nagy mennyiségben foglalnak le fegyvereket, a befogadóközpontokba szállított migránsok azonban rövid időn belül visszatérnek az erdőbe, hogy aztán az éj leple alatt, fegyveres segítőik által támogatva igyekezzenek átjutni az Európai Unió területére.

Borítókép: Migránst ellenőriznek a szerb hatóságok (Fotó: Szerb rendőrség)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.