A brüsszeli terrortámadás felgyorsíthatja a migrációs paktum elfogadását

Az új migrációs paktumtól várják a megoldást, de az intézkedések csak rontanának a helyzeten.

2023. 10. 20. 13:48
null
Brüsszel, 2023. október 17. Rendõrök Brüsszel Schaerbeek nevû negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelõttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérõt 2023. október 17-én. A gyanú szerint a veszélyes egyénként és emberkereskedõként nyilvántartott 45 éves férfi az elkövetõje az elõzõ napi brüsszeli iszlamista támadásnak. Október 16-án este egy iszlamista merénylõ két svéd fociszurkolót lõtt agyon Brüsszelben, egy harmadik személyt megsebesített. A belga fõvárosban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. MTI/AP/Martin Meissner Fotó: Martin Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hvg.hu arról cikkezett: a néhány napja történt brüsszeli terrortámadás jó példa arra, hogy miért van szükség az új uniós migrációs és menekültügyi csomagra. A szerző azzal érvel, hogy a jelenleg hiányos szabályozások mellett könnyen és észrevétlenül járhatnak-kelhetnek a szélsőséges nézeteket valló iszlamisták, 

vagyis a baloldali sajtó már elismeri, hogy az Európai Unió eddig elhibázott politikát folytatott az évek során. Közvetetten lényegében a brüsszeli szabályozás a felelős a két svéd férfi haláláért, legalábbis erre utal burkoltan a baloldali sajtó.

A 45 éves tunéziai férfi szándékosan svédeket vett célba, vélhetően azért, mert Svédországban hónapok óta valóságos vallási háború dúl, a Korán-égetések nagy port kavarnak a Közel-Keleten is, már többször megfenyegették Svédországot a Korán meggyalázása miatt.

A Hvg.hu a svéd miniszterelnököt, Ulf Kristerssont és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét is idézte, akik megdöbbenésüknek adtak hangot, és elítélték a terrortámadást, valamint a terrorizmus minden formáját.

Az új migrációs csomag azonban bizonyosan nem jelenthet megoldást, hiszen lényegében arról van szó, hogy meghatározott kvóták alapján minden tagállamnak kötelessége befogadni meghatározott számú bevándorlót, és aki erre nem hajlandó, az komoly fejpénzt kénytelen fizetni a közös uniós költségvetésbe.

A migrációs paktum elfogadása egyértelműen ösztönzőleg hat majd az elindulni vágyókra: ez egy újabb meghívólevél Európából a bevándorlóknak

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek korábban Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.

Több államban látható, hogy hosszú távon mekkora problémát okoz a migráció társadalmi feszültségekben, a közbiztonság romlásában – erről már Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő beszélt nemrég a Kossuth rádióban. Emlékeztetett arra is, hogy Svédországban a hadsereg bevetése is felmerült a kormány részéről, mert a rendőrség már nem elég ahhoz, hogy fenntartsa a rendet Stockholmban, Uppsalában vagy Malmőben. Franciaországban is állandó téma a közbiztonság romlása, 238 új csendőrőrsöt hoznak létre, láthatóan kezelhetetlenné válik a probléma – tette hozzá.

Magyarország és több közép-európai ország egyértelműen ki meri azt mondani, amit egyes nyugat-európai országok még nem: a nagyobb illegális migráció nagyobb terrorfenyegetettséget jelent Európának – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Luxembourgban magyar újságíróknak nyilatkozva csütörtökön. Úgy vélte, érdemi lépés továbbra sem történt a külső határok védelme érdekében. Az embercsempészek dolgát pedig csak egyszerűsíti az Európai Unió azzal, hogy kvótákkal, migrációs paktummal automatizálja a migránsok befogadását, ami ráadásul növelheti a terrorveszélyt Európában.

 

Borítókép: Rendőrök Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelőttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérőt 2023. október 17-én (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.