Mélyponton a médiába vetett bizalom a tengerentúlon

Egy felmérés rámutatott, hogy az amerikaiak egyre inkább meghazudtolják a híreket.

2023. 10. 21. 15:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég készült egy felmérés az Egyesült Államokban, amely arra mutatott rá, hogy az emberek csupán 32 százaléka bízik valamilyen szinten a médiában és abban, hogy teljes körű, valós információt kaphatnak – írja a Breitbart amerikai hírportál. Az emberek csaknem kétharmada nem bízik a médiában, ez a valaha volt legmagasabban mért adat.

Mindez úgy adódik össze, hogy az amerikai felnőttek további 29 százaléka „nem nagyon” bízik a médiában, míg rekordmagas, 39 százalék „egyáltalán nem bízik”. Legutóbb egyébként 2016-ban volt hasonló mélyponton ez az index.

A Gallup először 1972-ben tette fel ezt a kérdést, és 1997 óta szinte minden évben nyomon követi. A bizalom az 1970-es években három leolvasás során 68 százalék és 72 százalék között mozgott, és bár az 1990-es évek végére csökkent, 2004-ig a többség szintjén maradt, amikor 44 százalékra esett vissza. Miután 2005-ben kissé megemelkedett – 50 százalékra –, azóta nem emelkedett 47 százalék fölé.

A mostani felmérés néhány nappal azután készült, hogy számos intézményesült médium meggondolatlanul arról számolt be, hogy izraeli légicsapás ért egy gázai kórházat, noha a hírportálok a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium közleményére alapozták a jelentést. 

Azóta azonban több bizonyíték is előkerült, ami rávilágított, hogy egy házi készítésű rakéta mondott csődöt a levegőben, amelyet a palesztin terroristák lőttek ki.

Az úgynevezett OSINT-szakértők (open source intelligence), akik nyilvánosan hozzáférhető forrásokkal, például a közösségi oldalakról származó képanyagokkal vagy online térképszolgáltatásokból származó információkkal dolgoznak, ezután megpróbálták ellenőrizni az IDF által idézett bizonyítékokat. Arra a következtetésre jutottak, hogy az izraeli hadsereg verziója nagyon valószínű. Több felvétel is készült tegnap este, amelyeken a Gázai övezet északi részéről Izrael felé irányuló hatalmas rakétatűz látható. A felvételek szerint egyáltalán nem lehet kizárni, hogy valóban a palesztin fegyveresek eltévedt rakétája találta el a kórházat.

Az izraeli hadsereg videójában légi felvételeket is közzétett a kórházról két nappal a robbanás előtt és közvetlenül utána. Ezeken látható, hogy különösen a kórház parkolójában látszanak a robbanás nyomai. Ez egybeesik a kórházról a robbanás után a közösségi oldalakon keringő képekkel és videókkal is. Több videón is látható a parkoló, ahol az autók egy része kiégett. Az egyik autó a jelek szerint a robbanás következtében a tetejére borult.

Nem látható jellegzetes kráter, mint általában az izraeli légicsapásoknál – közölte videójában az IDF. Ez a leírás a képekkel is összhangban van, nagyobb kráter a közösségi oldalakról származó videók egyikén sem látható.

Erről beszélt lapunknak Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő is, aki Izraelben él. Úgy fogalmazott:

A támadás közvetlenül az amerikai elnök látogatása előtt. Nulla az esélye annak, hogy Izrael megtámadjon egy ilyen célpontot az amerikai elnök Izraelbe érkezése előtt, és így zavarba hozzák őt, vagy kellemetlen politikai helyzetet teremtsenek; ez politikailag nem egy logikus lépés. Ha megfigyeljük a felvételeket, általában nagy krátereket okoz, ha Izrael rakétacsapást mér egy célpontra, mert a célpontok a föld alatt vannak. Itt pedig a robbanás a föld felszínén történt, szóval ez a rakéta nem hatolt be a talajba. Nem a kórházat találta el, hanem a kórház parkolóját. Mondjuk Izraelnek sok rakétája van, de annyi nincs, hogy így elszórjuk a fegyvert. Az sem valószínű, hogy valamelyik pilóta frusztrált volt, mert nem engedték leparkolni a Teslájával, és akkor ezzel odacsapott a parkolóba

– tette hozzá lapunknak a szakértő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.