Működésbe lépett a Vaskupola védelmi rendszer + videó

A gázai támadások következtében ismét működésbe léptették Izrael légvédelmi rendszereit.

2023. 10. 07. 15:05
null
Members of the Israeli frorces take cover on the side of a street in Ashkelon as sirens wail while barrages of rockets are fired from the Gaza Strip into Israel on October 7, 2023. Rockets streamed across the sky repeatedly after the first launches from multiple locations across the Palestinian territory into Israel from 06:30 am (0330 GMT), AFP journalists in Gaza City reported. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP) Fotó: Europress/AFP/Ahmad Gharabli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Izrael által fejlesztett légvédelmi rendszer az elmúlt években számos esetben bizonyította a hatékonyságát, mikor a terroristák által kilőtt rakéták elfogásáról volt szó. 

Az országot jelenleg tíz ilyen rendszer védi, mely három részből áll: egy radarállomásból, egy irányítóközpontból és egy tüzelőállásból. A stratégiai pontokon felállított légvédelmi rendszerek nagyjából 4–70 kilométeres körzetben minden rövid hatótávú célpontot, például rakétákat, tüzérségi lövedéket, drónokat képesek hatástalanítani, az időjárási körülményektől és napszaktól függetlenül. 

A radar a kilövést követően néhány másodperc alatt nem csupán észleli a közeledő fenyegetést, de röppályájából azt is képes kiszámolni, hogy várhatóan hova fog becsapódni – ha pedig nem lakott területet veszélyeztet, nem avatkozik közbe. Ez a képessége több okból is lényeges. Egyrészt, mert a lövedékek hatástalanítására úgynevezett Tamir rakétákat lőnek ki, melyek egyébként a célpont mellett robbannak fel. Egy ilyen rakéta viszont akár hatvanezer dollárba, tehát 18 millió forintba (egyes becslések még magasabb árat emlegetnek) is belekerül, tömeges használatuk tehát meglehetősen drága. Másrészt azért, mert egy tüzelőállás húsz rakétával van felszerelve, így a rendszer könnyen túlterhelhető lenne.

A világszínvonalú, légi és tüzérségi célok felderítésére és nyomon követésére alkalmas izraeli radarrendszer a Magyar Honvédség szolgálatába áll a jövőben. Az izrae­li Iron Dome, vagyis a Vaskupola légvédelmi rendszer részeként már bizonyított, a lokátorok egyes egységeinek gyártásába pedig a magyar hadi­ipar is bekapcsolódik.

Borítókép: Az izraeli hadsereg tagjai fedezékbe vonulnak Ashkelonban (Fotó: AFP/Ahmad Gharabli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.