Ukrán feketelista: az OTP Bank szerint minimum kérdéses volt a döntés

Az orosz Ria Novosztyi hírügynökségnek is nyilatkoztak a témában.

2023. 10. 03. 13:51
Bucharest,,Romania,-,June,28,,2020:,A,Logo,Of,The
1787217158 Fotó: LCV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy lapunk is megírta, az ukránok levették az OTP-t a háborút támogatók listájáról, ezzel kapcsolatban a pénzintézet reagált a Ria Novoszyti orosz hírügynökség megkeresésére.

Az OTP sikeresen tisztázta magát, miután az ukránok több valótlan állítást fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy miért is háborútámogató a magyar bank. A magyar OTP Bank oroszországi részesedése 0,17 százalék, végül, többek között ezért is került le a magyar bank a nagy háborút támogatók listájáról − írja a Ria. Mint mondták, az OTP-nél lényegesen nagyobb részesedéssel rendelkező bankok nem kerültek fel a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség listájára, ami már önmagában kétségbe is vonta a döntés hitelességét. 

Ilyen hamis információ volt, miszerint a Krím és Donbász területén működik az OTP, de mint kiderült, már 2014-ben megszűntek azok a leányvállalatok, amik ott üzemeltek. 

AZ OTP Bank mentesítette az orosz–ukrán háború résztveőit a hitelek visszafizetése és a kamatfizetés alól, de nem ad ki új hiteleket a katonaságnak. A tények azt mutatják, hogy 

Oroszország minden pénzügyi szolgáltatótól törvényesen előírja, hogy 2023. december 31-ig mentesítse a különleges katonai műveletben részt vevőket a hitelek visszafizetése és a kamatfizetés alól. A lejárati idő után a törlesztés folytatódik. Az OTP Bank új kölcsönöket nem nyújt az orosz fegyveres erők képviselőinek, sem kedvezményes feltételekkel, sem más módon 

– közölte a bank.

A bank azt is megjegyezte, hogy a NAPC-vel folytatott tárgyalások során az OTP Bank elkötelezte magát amellett, hogy fenntartja az együttműködést a Rotchild Martin Maurel nemzetközi befektetési tanácsadóval, amely egy francia bank, és ennek segítségével folyamatosan mérlegeli az összes stratégiai lehetőséget az orosz bank jövőjét illetően.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: LCV)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.